Szolgáltatás: felmérés, telepítés gyártás, szállítás

Az új építkezések építész terve alapján készülnek. Ha kiviteli terv áll rendelkezésünkre, annak része az ún. asztalos konszignáció, ami tételesen tartalmazza a beltéri ajtók méreteit, nyitásirányát és mennyiségét. Ha csak engedélyezési terv készült, akkor ennek alapján állíthatjuk össze a beltéri ajtók listáját. Már álló épületszerkezetek vagy felújítás (csere) esetén helyszíni felmérés szükséges (Az Ajtóház szakemberei kérésre, a megrendelés esetén díj ellenében elvégzik). Csak az általuk felmért adatokért vállalunk felelősséget!

Az ajtó méretének meghatározásához az alábbi adatok szükségesek: SZ x M x FV, ahol

SZ = falnyílás szélessége

M = végleges falnyílás magassága

FV= tényleges falvastagság

nálunk a névleges 900 x 2100 /120 as méretek az ajtót fogadó falnyílás méretei

Megrendeéshez fontos az ajtó nyitásirányának meghatározása is:

 • jobbos ajtó: pánt felőli oldalról nézve a pántok jobb oldalon helyezkednek el
 • a balos ajtót vélhetően nem kell elmagyarázni

A HELYES AJTÓMÉRET KIVÁLASZTÁSA

Az új építkezések építész terv alapján készülnek. Ha kiviteli terv áll rendelkezésünkre, annak része az un. asztalos konszignáció, ami tételesen tartalmazza a beltéri ajtók méreteit, nyitásirányát és mennyiségét. Ha csak engedélyezési terv készült, akkor ennek alapján állíthatjuk össze a beltéri ajtók listáját. Már álló épületszerkezetek vagy felújítás (csere) esetén helyszíni felmérés szükséges (Az Ajtóház szakemberei kérésre, a megrendelés esetén díj ellenében elvégzik). Csak az általuk felmért adatokért vállalunk felelősséget!

Az ajtó méretének meghatározásához az alábbi adatok szükségesek: SZ x M x FV, ahol

SZ = falnyílás szélessége M = falnyílás magassága FV = tényleges falvastagság

Például a 90x210x12-es megjelölést olyan ajtóknál alkalmazzuk, amely 12 cm tényleges (vakolt-burkolt-glettelt, stb.) vastagságú falban lévő 90 cm széles, 210 cm magas nyílásba kerül. A megjelölés, azaz a névleges tokméret tulajdonképpen a falnyílást jelenti.

A megrendeléshez szükséges az ajtó nyitásirányának meghatározása is ( balos vagy jobbos). Balos nyitásirány: pánt felöli oldalról nézve baloldalt vannak a pántok. Jobbos nyitásirány: pánt felöli oldalról nézve jobb oldalt vannak a pántok.

Könnyen beláthatjuk, hogy a hétköznapi lakáshasználatunk során a beltéri ajtókat éri a legnagyobb igénybevétel, rengetegen rengetegszer, a lehető legváltozatosabb módon csukják - csapják be az ajtót. A beltéri ajtó tokszerkezetének rögzítését kiemelt körültekintéssel kell tehát elvégezni. A rögzítéshez felhasználható anyagok: decomastic tapasz, plasztubit tapasz, siloplast massza, és poliuretán hab. Utólag szerelhető beltéri ajtónál kizárólag a poliuretán hab terjedt el, mivel gyors, olcsó, stabil és könnyen kezelhető rögzítőanyag. Egy beltéri ajtó beépítése nem igényel különösebb szakértelmet, mégis azt javasoljuk, hogy megfelelő kézügyesség és felkészültség nélkül senki ne vágjon neki.

Természetesen, azonban a beltéri ajtó tartósságát nagyban befolyásolja a beépítés minősége. Az esetleg ferdén vagy nem megfelelően beállított ajtó lehet, hogy megfelelően funkcionál, de a szakszerűtlen beállításnak köszönhetően lehet, hogy idővel vetemedni és/vagy deformálódni fog. Ha biztosra akarsz menni, akkor beltéri ajtót telepítő szakemberrel építtetsz be, így a garanciális kérdéseknek is elejét veszed.

Elférni elfér de, nem javaslom hiszen 5 db üvegezett Ajtóház CPL ajtó tokkal eggyüt körübelül 80 cm magas. A furnér beltéri ajtó pegig tokraszerelt, azaz 5 db Ajtóház furnér ajtó átlagosan 130 cm magas torony. A szállításnál ki vagy téve az időjárás gyors változásainak. Javaslom, hogy vedd igánybe az Ajtóház Zrt szállítási szolgáltatását és mi épségben leszállítjuk beltéri ajtóidat. Felhívom a figyelmedet azonban arra, hogy a nem zárt tehergépjárműben történő szállítás esetén a garancia megszűnik az általad vásárolt beltéri ajtókra.

Teherautónkon 60 - 70 beltéri ajtó biztonságos szállítására van lehetőség:

Ajtószállító teherutó a Dekorától

A házunk építésekor vagy felújításakor feltétlenül tisztázzuk a tervezővel, hogy milyen beltéri ajtó az igényünk így később nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a beltéri ajtó nem fér el a kihagyott falnyílásba. A beltéri ajtók méretezésénél nyugodtan hagyatkozhatunk a tervező által javasolt méretekre. A tervezők olyan irányelvek alapján dolgoznak, melyek szem előtt tartják a felhasználók igényeit, úgymint a fürdőszobába elhelyezhető mosógép vagy a nagyszobába szánt kanapé méretei. A falak elhelyezésénél viszont feltétlenül jelezzük a beltéri ajtó kivitelét, hiszen nem mindegy, hogy gerébtokos, úgynevezett „falazós” ajtóval számoljon vagy egy bútor minőségű utólag elhelyezhető belső ajtóval. Az UTH tokos beltéri ajtóknál a tervezésnél is elengedhetetlen a falkávák kialakíthatóságának lehetősége. Amennyiben a tervezővel leegyeztettük a beltéri ajtók műszaki tartalmát, a kivitelezésnél is hívjuk fel erre a műszaki ellenőr figyelmét, így biztos, hogy álmaink házában a beltéri ajtó a lakás dísze lehet.

Az utólag elhelyezhető ajtókat az építkezés utolsó fázisában kell telepíteni, tehát várd meg, míg végez a burkoló és a festő, és csak ezek után kezdjetek neki a beltéri ajtó beépítésének. A beltéri ajtók megrendelésével azonban már a felújítás elején keress meg minket, hiszen amennyiben már beköltöznél, és akkor szeretnél azonnal beltéri ajtót, a lehetőségeid igen korlátozottak. Persze tudsz vásárolni tele ajtót raktárról sok színben, azonban egy divatos fémcsíkos ajtó vagy egy modern üveges ajtó elkészítése heteket is igénybe vehet, nem beszélve egy kézzel készített furnér ajtóról, ahol a variációk száma szinte tényleg korlátlan, mind szín, mind forma tekintetében. Amennyiben a lehetőségeidről időben tájékozódsz, még jelentős pénzt is megtakaríthatsz, hiszen sokan a sötét fürdőszobát üvegtégla beépítésével kívánják világosabbá tenni. Az ilyen megoldások a kőműves munka díjával együtt a százezer forintos nagyságrendet is elérhetik, amihez még hozzájön a fürdőszobaajtó ára. Azonban ha időben rendeltél, az üvegtégla helyett akár egy high tech üvegajtóval is meglepheted magad és még rengeteg pénzt és időt is megtakarítottál magadnak.

Ha nem akarsz foglalkozni az ajtó szállítgatásával, bejelented Ajtóházas kollégáinknak az üvegcsere igényedet, majd a kollégánk felveszi Veled a kapcsolatot, egyeztettek egy időpontot, amikor a kollégánk kiszáll a helyszínre és elszállítja az ajtót, majd javítás után visszaszállítja és felakasztja a tokra. Ebben az esetben a normál üvegezési költségen felül kb. 15 - 20 000 Ft többletköltséggel kell számolnod ha spórolni akarsz, beszállítod az ajtót az irodánkba, és mi értesítünk, amikor elkészült és szállítható állapotba került.

Ez attól függ, milyen ajtót választasz

Ha szabvány, laminált, tele beltéri ajtó a választásod, akkor azonnal átveheted.

Ha egyedi gyártású CPL, fafurnér, vagy festett ajtó a választásod, akkor 6-8-10 hét a gyártási határidő, hiszen egyedileg a Te igényeid szerint, a Te nyílásméreteidnek megfelelően készül az ajtó.

Belétri ajtó beépítési útmutató

Szükséges anyagok és szerszámok:

 • poliuretán hab ékek távtartó fa csavarhúzó kalapács vízmérték mérőszalag 4mm-es imbuszkulcs

Beszerelés sorrendje és menete:

 • csomagolja ki az ajtó tokjának alkatrészeit és a két függőleges, illetve egy vízszintes elemet illessze egymás mellé, a szerkezetnek megfelelően
 • a találkozási pontokban található furatkialakításokba helyezze bele az egységcsomagban található kerek összehuzatókat, majd a csavarhúzó segítségével rögzítse
 • az illesztéseknél lévő vájatkialakításokba helyezze be kalapáccsal a szintén az egységcsomagokban található fémkapcsokat
 • az így összeszerelt beltéri ajtótokot helyezze a falkialakításba
 • az ékek és a kalapács segítségével az ajtótok felső részét jobb és bal oldalt rögzítse
 • a pánt felőli oldalt állítsa a vízmérték segítségével függőlegesbe
 • a tok felső részénél mérje le az ajtótok belméretét, majd vágja méretre a vízszintes távtartó fákat, és az egyiket helyezze be a tok belsejébe alulra, megtartva a tok függőleges pozícióját
 • az ékekkel való rögzítést végezze el a tok alsó és középső részén is távtartóval együtt, továbbra is figyelve a függőleges állapot megtartására
 • a poliuretán habot felrázás után fújja a fal és a függőleges elemek közé, ügyelve arra, hogy a hab kikeményedés közben a kb. háromszorosára dagad.
 • a hab megkötése után a felesleget távolítsa el, ekkor a takaróelemeket el tudja helyezni a számukra kialakított nútba tolva
 • az egységcsomagban található pántokat rakja az ajtótokon található helyükre úgy, hogy száraik 3 mm-t álljanak vissza a tok síkjától, ezeket a 4 mm-es imbuszkulccsal oldal irányból tudja rögzíteni
 • a gumitömítést helyezze az ajtótokba, ügyelve a sarkoknál a megfelelő illesztésre
 • ezután az ajtólap a helyére akasztható
 • ellenőrizze működését, szükség szerint a pántokon utólag állíthat
 • szerelje a kilincset az ajtólapra

Beépített ajtóinkat a referenciák menüpontban nézheted meg.

Jó szerelést!

Természetesen, az Ajtóház Zrt 3 db saját tulajdonú tehergépjérművel rendelkezik, így bármennyi beltéri ajtót vásárolhatsz, szakembereink némi térítés ellenében biztonságban leszállítják a címedre.

Fontos tudnod, hogy a beltéri ajtó szállítása némileg eltér egy normál hétvégi bevásárlástól, nem telik el nap, hogy ne forduljon vissza egy vásárlónk azért, mert nem tudja biztonságosan bepakolni az ajtókat.

beltéri ajtók spaniferrel rögzítve

Egy beltéri ajtó kiterjedése, ha csak a lapot nézzük, nem túl rémisztő, kb. 900 x 2100 x 40 (legtöbb kombiba már ez sem fér be), de még ott van a tok is, ami szerencsésebb esetben nincs összeszerelve az ajtóval, de még így is egy 2100 x 50 x 50 -es pakkot képez, és ez még csak egy ajtó!

Másik probléma a súly. Lehet, hogy az autód papíron kacagva elbirja, de érdemes számolni az ajtók egymásra rótt terhelésével is. Ha az alsó ajtó nem fekszik fel tökéletesen az autód "padlójára", akkor a valami deformálódni fog.

A harmadik probléma a biztonság. A teherautókban nem véletlenül van a sofőr mögött fal, ezért még egy 10 Km/h-ás ütközés is könnyen katasztrófához vezethet, ha a nyakadnak kell megállítania a megindult ajtólapot (New York ajtólap súlya kb 45 kg.).

Fafurnér ajtó esetében össze van szerelve a lap a tokkal, a képen mindösszesen 3 db normál méretű fafurnér ajtó van szakszerűen bepakolva kisteherautónkba. Ugye, hogy nem is olyan kicsi...

 A régi beltéri ajtó helyét legritkább esetben takarja le az új ajtó, így általában ezt a műveletet a felújítást végző kőműves vagy burkoló szakemberek szokták elvégezni, így amikor telepítünk, utólag már nem kell félned, hogy a helyreállításkor esetleg megsérül a fürdőszobaajtó.

Műszaki: mi az a falkáva, menyit takar az ajtó..

Ezeket a kilincseket jellmezően mellékhelyiségekre, vizesblokkokra szokás választani. Alkalmazásukkal könnyebb és gyorsabb a WC ajtó bezárása, biztosítása, nem kell kiálló és folyamatosan elvesző kulcsokkal bajlódni. A belső helyiségben egy picike karocskát elfordítva zárjuk az ajtót, és a zárt állapot gyakorlatilag kívülről is látható, ezzel is elkerülhető a bent lévő fél felesleges zaklatása.

Beszorult gyerekektől nem kell tartani, ezek a zárak kívülről akár egy pénzérmével is könnyedén nyithatóak.

A WC-záras ajtókilincs esetében fel kell készülnöd egy kis felárra mind az alkalmazott zártest, mind a kilincs esetében.

 

Az ajtó tokja nem más, mint egy keret, ami két függőleges és egy vízszintes elemből, esetleg egy küszöbből áll. A tokok lehetnek utólag szerelhető kivitelűek, befalazandó tokok, vagy blokktokok. Mivel ma már kizárólag utólag szerelhető beltéri ajtótokot választanak a megrendelők, a többiről nincs értelme beszélni. A tokok függőleges szárait minden esetben egy vízszintes tok köti össze. Amennyiben egy fix küszöböt is részét képezi az ajtónak (manapság ez is egyre ritkább), akkor a küszöb vagy a padló szintjébe kerül beépítésre, vagy kiemelkedik abból. Küszöböt leginkább akkor szoktak választani, ha a két helyiség padlószintje eltérő.

A válasz természetesen a már szinte szokásos Ajtóház válasz: amilyet szeretnél! alapból minden üveges ajtóba 4 mm-es üveget szoktunk tenni (általában víztiszta, screen, savmart), de egyedi esetekben szoktunk 4+4-es biztonsági ragasztott üveget is installálni, ami főleg a szobában bizikliző gyerekek szempontjából szerencsés. Bizonyos modelleknél az ajtó csak ragasztott biztonsági, vagy edzett üveggel készülhet, ilyenek a NY, Peru ajtó, ahol az üveg statikai szerepet is vállal az ajtóban.

Ez a legtöbbet ismételt beltéri ajtó beépítését érintő kérdés! Sajnos teljesen általános, hogy vagy a tervezőnél, vagy a kőművesnél "elvész" a falkáva, nekik különöseben nem hiányzik, és a vevő is csak akkor szembesül ennek a dolognak a hiányával, amikor az ajtó beépítésére kerülne a sor.

A mai modern ajtók utólag szerelhető, állítható, átfogó tokkal készülnek:

Utólag szerelhető tok, mert már a kész, levakolt, lecsempézett, lefestett falra épül rá, a beépítés nem jár semmiféle kosszal, tehát akár nyugodtan bent lakhat a család a lakásban, amikor jön az ajtó! Azért is szerencsés az ajtók beépítését a legutolsó, akár a költözés utáni pillanatra időzíteni, mert így kizárhatjuk az esetleges sérülések keletkezését.

Átfogó tok, mert az ajtó tokjának valamit át kell fognia (szerencsésebb esetben a falat). Ha nincs falkáva, építeni kell gipszkartonprofil + gipszkarton vagy Ytong felhasználásával. Felszegezett palló, deszka nem jó, mert a tok széle és a fal között helyenként kilátszódhat!

Állítható tok, mert a névleges mérethez képest plusz 10 - 15 mm állíthatósággal rendelkezik, így egy 120 mm-es falvastagság esetében az ajtó tokja 130 - 135 mm-ig kihúzható, így az esetleg elfelejtett plusz csempevastagsággal, vagy a görbe fallal sem lesz probléma.

A szükséges minimum falkáva kiállás 50 - 100 mm közé tehető. Szerencsés esetben, amikor van elegendő hely a játékra, akár 35 - 40 mm is elég lehet, de ilyenkor már saját felelősségedre rendeled meg az ajtót!

Ezeken a képeken láthatjuk az átfogó tok szerelési hézag és rögzítő PUR-hab nélküli elméleti pozícióját.


Ne feledkezzünk el az ajtó felső tokjáról sem! Ott is kb. 50 mm-es falkáva szükséges!


Ezen a képen világosan látszik, hogy miért nem lehet a levegőbe ajtótokot rögzíteni:


Az ajtó tokja és a falkáva között úgynevezett szerelési hézag található. Ez a szerelési hézag biztosítja az ajtó pozícionálhatóságát és nyeli el a rögzítő PUR-habot. Ez a szerelési hézag termékenként váltakozó, átlagosan oldalanként 15 - 25 mm közé tehető. A szerelési hézagot az ajtó tokborítása takarja el, mely egyben biztosítja az állíthatóságot is (csak annyira toljuk be a tokmagot, amenyire tudjuk)

dekor ajtó, CPL ajtó, vákuum fólia, lakkozott HDF, CPL, melamin akril, furnérozott beltéri ajtó, tömörfa ajtó...

kilincs, kör rozetta, hosszú cím, zárak, tollas kulcs, bb-zár, PZ-zár, WC-zár...

részes ajtó pánt, három részes pánt, sarokvas, blokk tok, UTH tok, gerébtok...

állítható tok, egyedi ajtó, méretre gyártott beltéri ajtó, DIN szabvány, tok borítás külméret...

Ezek és még millió tipikus vásárlói kérdések között mazsolázhatsz, ha nem akarsz sokat bölcsen bólogatni, miközben az ajtókereskedő koromsötét erdőben vezet... Olvass bele a kérdezz-felelekbe!

Néhány közkedveltebb variációt megtekinthetsz oldalunkon is (New York ajtó, Peru ajtó, Madison ajtó, Coral Springs ajtó, de centire megadhatod, hogy milyen széles legyen.

Még egy ajtókereskedő szakembernek is nehéz ügy idegen ajtó szabványok alkalmazása, nemhogy egy laikus számára.

Okulásként leírok Neked egy két hatásos történetet a szabványokkal, akciókkal, prospektusokkal kapcsolatban.

Német, azaz DIN szabványos ajtó forgalmazására szakosodott csapat akciós kiadványát hozta be egy vásárlóm a minap hozzám "versenyeztetés" céljából.

Tényleg szép ízléses a kiadvány a vásárló kezében, aki egy családi házat építtet, most építették a falakat.

Kezembe nyomja a lapot, hogy tudok-e jobb árat mondani. Elveszem a lapot, ránézek, s azonnal rákérdezek, hogy tudja-e, ez milyen ajtó?

Zavartan néz: Igen, német.

Elkérem a tervrajzot, természetesen tele 750*2100 és 900*2100 mm méretekkel.

Az akciós kiadvány apró betűs részeiben az alábbi méretek szerepeltek:

Szélesség: 610, 735,860,985

Magasság: 1985

Kérdezem, lát Ön a tervrajzon ilyen méreteket?

A vásárló megtört és mesélni kezdett :

Az interneten találta a kiadványt, nyomtatott, majd telefonált. Kiderült, hogy a prospektuson DIN szabványos ajtólap külméretek vannak feltüntetve. Azonnal közbevágtam, hogy mi köze az ajtólap külméretének egy a falnyílás méreteihez? Ő sem tudja, de a java még hátra van. Az 1985 mm-es ajtólap egy kb. 2 méteres ajtót takar, - kérdeztem magamban, ki épít a lakásába 2 méteres ajtókat a mai világban, ahol minden lakásban már a terveken 2100 és 2400 mm-es ajtók vannak és minden lakópark "LOFT"... - Ő ilyet nem szeretne, mert mindig az az érzése támadna, mintha le kellene hajtania a fejét, ha átmegy az ajtón.

Mi van a szélességi méretekkel, kérdezem. A 735 mm-es lapméret kompatibilis a Magyarországon egy hete felépített 750 mm falnyílással?

A válasz természetesen nem volt. A felhívott hölgy az alábbi tájékoztatást adta:

A 2100 mm-es ajtónyílásba ragasszanak egy Ytong téglát, így megoldva a magassági kérdés. A 750 mm szabad nyílás nem alkalmas a 735 mm külméretű ajtó fogadására, „had szóljon a flex”, vágjon le belőle 20 mm-t és úgy bemegy. A magasabb ajtón pedig ne törje a fejét, mert ott meg 2125 mm a DIN szabvány, tehát akkor a beton áthidalót kellene vésni.

Így lesz a jó akciós árból kb. 40% a felár.

Az esetleges egyedi ajtó felvetésre szó szerint az alábbi választ kapta: „Olcsóbb egy magyar kőműves, mint egy német asztalos”

Hát ezzel le is zártuk a „DIN” beszélgetésünket és rátértünk a valós igényeknek megfelelő ajtók átbeszélésére.

Míg a Trend Line ajtócsaládban olyan nagyobb és cirkalmasabb üvegezések találhatóak, mint Kiel ajtó vagy Kyoto VII modell, illetve a Santa Fe ajtó, addig a Minimal Line családban egyszerű, letisztult, egyenes vonalakból építkező ajtókat találsz.

Ez a kérdés általában akkor merül fel, mikor magad szeretnéd az elkészült ajtókat elszállítani. Általánosságban egy ajtó súlya tokkal, lappal 20-25 kg, tehát egy kombi autóban a súly alapján akár 10 db ajtó is elszállítható. Azonban beltéri ajtó szállításnál nem annyira a súly, mint inkább a méret szokott a probléma lenni. Átlagos kombi autóban az ajtólap csak úgy szállítható, ha minden ülést lehajtasz és a csomagtető lehajtása nélkül közlekedsz, amit nem javaslok. Marad a tetőcsomgtartó, ahol azonban üveges beltéri ajtókat szállítani nem éppen életbiztosítás, továbbá ki vagy téve a szeszélyes időjárásnak: szél, zápor. Javaslom, hogy az ajtók szállítását bízd szakemberre vagy bízz meg minket, s mi kedvező áron és biztonságosan a helyszínre szállítjuk megrendelésedet. Meg kell jegyeznem, hogy garanciát kizárólag a zárt teherautóban történő szállítás esetén vállalunk a beltéri ajtókra. Fontos tudnod, hogy egy ajtó biztonságos mozgatásához egyedül kevés vagy, bár lehet, hogy fizikailag éppen elbírod (csak derék kérdése), de egy kétméteres sugarú körben hadonászol és ez a manőver egy lépcsőházban a virágok és az ajtód épségét is nagyban veszélyezteti. Kérj meg egy barátot vagy akár a feleségedet, hogy biztosítsa a terepet a szállításhoz.

Jellemzően fafurnér ajtóknál vállalunk úgynevezett intarziázást (kissé megtévesztő), mivel az egyes felületek igazán szép eldogozását csak fa felületek összedolgozásával lehet elérni. A csíkok nem az ajtók felületén vannak, hanem maga az ajtó felülete csíkos. Amikor az asztalos összeállítja az ajtó "arcát", a megrendelő kívánságának megfelelően szabja-varrja az egyes fafurnérokat, így lehetőség nyílik eltérő fatípusok összekombinálására, pl. Ventura, Bismarc, Auguszta, és Tulsa ajtó, továbbá extrém alakzatok megalkotására, pl. Hector ajtó, Francis ajtó.

Általában Vásárlóink csak az üveg árában szoktak gondolkozni, és hát valóban, egy Malaga és egy Brüssel ajtó esetében a felhasznált üvegmennyiség nem indokolja az árdifferenciát!

Fontos azonban figyelned a rendelhető felületek ikont, hiszen az alacsonyabb ár gyakran egyszerűbb felülettel társul, míg a magasabb ár lehet, hogy egy fafurnér ajtót takar.

Sokat számít a felhasznált üvegező léc mennyisége és a kacifántos üvegezéssel járó munkadíj is, ezért egy Akita, Párizs, Nagano ajtó nem lehet olyan olcsó mint egy Saga ajtó.

Az utólag beépíthető beltéri ajtók, vagy röviden UTH ajtók kialakítása egy nagy H formára hasonlítanak leginkább, így elhelyezésükhöz a válaszfalakat is ennek megfelelően kell kialakítani. A bemutatótermünkben található ajtók esztétikus megjelenésüket akkor nyújták, ha lakásodban is ennek megfelelően vannak kialakítva a falak. A falkáva az ajtó elhelyezésének elengedhetetlen része, melynek több szempontból is meg kell felelnie a műszaki elvárásoknak. Falkávának hívjuk a szabad nyílás melletti szabad falfelületet, melynek legalább 5 cm-t folytatódnia kell a nyílás mellett, így az ajtó borításai kényelmesen elférnek. Főleg a felújítások alkalmával találkozunk azzal a problémával, hogy ugyan az ajtó részére megfelelő szabad nyílás áll rendelkezésre, azonban a futó falon, a nyílás másik oldalán egy merőleges falcsatlakozás található. Ilyen estekben a nyílászárók csak nagy esztétikai kompromisszumok árán építhetőek be, vagy esetleg kőműves munkával kell a problémát orvosolni az elhelyezhetőség érdekében. Amennyiben semmilyen módon nem tudjuk megoldani a kialakítását, szóba jöhet az úgynevezett blokktokos beltéri ajtó. Ennél a típusnál nincs szükség falkávára, hiszen kialakításánál fogva nem igényli azt. Elhelyezését általában ott alkalmazzuk, ahol utólagosan kávát építeni biztonsággal nem nagyon lehet, vagy az átjárást jelentős mértékben szűkítené, ilyenek például a panellakások folyosó ajtói, hiszen itt a panelhez rögzíteni szinte lehetetlen. A blokktok ilyen esetben kézenfekvő megoldásnak tűnik. Azért csak "tűnik", mert senkinek nem tudom jó szívvel ajánlani ezeket a tokokat, hiszen a tokmagjuk szabvány ajtó esetében 80 mm, egyedi ajtó esetében 60 mm széles. A rögzítésük rendkívül nehézkes és bizonytalan, s a PUR-habos rögzítés sem megoldás, hiszen egy komolyabb mozdulattal letéphető a falról. Valószínűleg azt sem szívesen látnánk, ha a szerelő szakember a végleges felületkezelésű ajtó tokját átfúrva, tiplivel rögzítené a falhoz.

Azokon a helyeken viszont, ahol az egyik oldalon van falkáva, a másikon pedig nincs, ott valóban nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a tok kialakítása vagy ilyen vagy olyan. Egy 120 mm-es válaszfaltokhoz egy 80 mm-es tokot rögzíteni nem túl vidám dolog, ráadásul ilyenkor a maradék 40 mm vakolatlanul néz ránk, amit esztétikusan eltakarni szinte lehetetlen. A kialakítás hátránya még az is, hogy a rögzítéshez szükséges szerelési hézagokat kizárólag kis lécecskék leszabásával lehet eltakarni, ami szintén nem túl esztétikus. A fentiek miatt úgy gpndolom, hogy bármennyi plusz munkával és időráfordítással is jár a káva kiépítése, mindenképpen meghálálja azt a szépen elhelyezett ajtó.

Abban az esetben, ha a beltéri ajtó befogadó falnyílása nagyobb, mint amennyi egy egészséges egy- vagy kétszárnyú beltéri ajtó megvalósításához kell (a pántok nem bírják el a hatalmas ajtószárnyat, vagy a térbe belógó ajtólap mérete túl nagy). A többszárnyú beltéri ajtó olyan vasalatokkal van ellátva, hogy a nyitott ajtólapok egymásra hajthatóak legyenek, így csak kis helyet foglalnak nyitott állapotban. A tok és a hozzá csatlakozó ajtószárny esetében is hasonló pántot kell alkalmazni. A többszárnyú ajtó küszöbbel készül annak érdekében, hogy az ajtószárnyak alsó merevítése is biztosított legyen. Többszárnyú beltéri ajtó esetében általában van fix, azaz rögzíthető szárny, amit tolózárral szokás ellátni, illetve a nyíló, egymásba hajtogatható szárnyak is gyakoriak.

Az acélcsíkok valójában 4mm x 4mm-es acélrudak és bemarással kerülnek az ajtóba. Gyakorlatilag úgy kell elképzelned, hogy az asztalos egy árkot mar az ajtó felületébe, ami szinte pontosan akkora, mint az acélrúd mérete, és ebbe az árokba ülteti be az acélrudat. Annak érdekében, hogy a marás ne gyengítse meg az ajtó szerkezetét, a festett ajtókhoz hasonlóan az ajtók lapszerkezete vastagabb a szokásosnál, hiszen dupla hordozóréteget kell alkalmaznunk. A fémcsíkok mennyiségét és irányát Te döntheted el, így az Oxford II, Essex ajtó, Coral Springs ajtó csak javaslat, ötlet, bátran engedd szabadjára a fantáziádat!

A beltéri ajtó kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy Te választasz, Te mondod meg milyen a méret a lakásodban, milyen üvegezést szeretnél és milyen formát. Amennyiben szakkereskedést találtál, ez nem lehet probléma. Ne dőlj be a DIN szabványos ajtókat áruló, „német” minőséget hangoztató őskövület kereskedőnek. Gondolj arra, hogy a kőműves a lakásodban a magyar méretezésű ajtóhoz magyar szabvány méretet fog kihagyni és hidd el, a 2 méteres ajtóval (alacsony DIN) és a felette lévő 10 cm hézaggal a mester nem sok mindent tud kezdeni. Ám a méregdrága felárért eladott 2125 mm magas (magas DIN) ajtónál a beton áthidaló vésése sem túl vidám dolog.

Az ajtó talán legfontosabb paramétere a mérete, hiszen a meglévő nyíláshoz kell alkalmazkodnia mindenkinek. Nem a Te dolgod a szépen felújított és leburkolt fürdőszobád 205 cm magas és 84 cm széles nyílását átalakítani DIN szabvány méretekre. Amennyiben olyan kifogásokat hallasz, hogy kíváncsi vagyok, hogyan fog majd 5 év múlva 205 cm-es csere ajtót találni, csak ennyit érdemes magadban válaszolni: hát ugyan úgy, mint német méretű hupilila ajtót a rég bezárt német gyárból.

A mai világban az a minimum, hogy magyar szabványos legyen a beltéri ajtó vagy díjtalanul méretre gyártott.

A német ajtókereskedőknél az akciós ajtó mindig az 1950 x 860 mm-es és ehhez hasonló törpeajtó. Az általános magyar méret pedig a 2100 mm. Erre a régi magyar mondás illik a leginkább; „ olcsó húsnak híg a leve”.

A beltéri ajtók hierarchiájának legalján találhatóak, jellemzően pincékre, ólakra, vadászházakra, istállókra szokás ilyet aplikálni. A felhasznált alapanyagok között egyaránt előfordulhat gyalult vagy gyalulatlan deszka, a szerelési anyagok között egy mai beltéri ajtó felhasználó számára olyan furcsa anyagok is előfordulhatnak, mint szög, csavar, kötél, szőr, toll, szóval bármi, ami kéznél van és olcsó. Létezik lécezett és tömör deszkázatú kivitele. Dupla deszkázatú kiviteleknél akár az olyan pazar hőszigetelő anyagok is szerephez juthatnak mint lószőr, gyapjú, kender. A mai tömeggyártású, ultraolcsó import ajtók világában már lényegesen nagyobb anyagi és fizikai ráfordítást igényel egy ilyen beltéri ajtó előállítása, mint amit a józan ész diktál, ezért valószínűleg csak a teljesen elmaradott területeken találkozhatunk ácsolt, beltéri ajtót "gyártó" emberrel.

A beltéri ajtó átjárótokokat felfoghatjuk ajtószárny nélüli ajtóknak is. Ilyenkor lényegében az ajtónak csak a tokja kerül legyártásra, az ajtólap nem. Ezek az ajtótokok szerkezeti felépítésüket tekintve tökéletesen megegyeznek egy hagyományos nyíló ajtó tokjával (átfogó szerkezet), de a tok természetesen nem tartalmazza a záráshoz szükséges kiegészítőket, úgymint gumitömítés, ajtópánt, zárnyelv, fogadólemez, stb. Ilyen tokokat jórészt esztétikai megfontolásból szokás rendelni - gyártani. Egy ajtónyílás, amennyiben nem kapja meg az átjárótokot, ki kell vakolni a falkávákat, ráadásul az átmenő forgalommal járó leverődések és a piszkolódás elkerülhetetlen.

Az attól függ, milyen árkategoriában választottál beltéri ajtót. Az alacsonyabb árfekvésű, széria méretű ajtók 2 darab kétrészes nikkelezett pánttal rendelkeznek, a méretre gyártott Ajtóház beltéri ajtó azonban minden esetben rendelkezik egy extra harmadik pánttal is a nagyobb strapabíróság és alaktartósság elérése érdekében, legyen ez furnér ajtó, CPL ajtó, vagy festett ajtó. Fontos tudnod, hogy az egyedi Ajtóház modellek esetében (CPL, fafurnér, festett ajtók) bizonyos szintig az ajtó műszaki tartalmába is beleszólást kapsz, így ha óhajtod - bár mi nem fogjuk javasolni - akár 8 db pántot is kaphat az ajtód.

Senki ne ijedjen meg, semmi szörnyű dolog nincs benne, manapság szinte minden gyártó ajtójában - még annak is, aki felső kategóriaként hirdeti az ajtóit - papírrács található. Már láttam komoly hírű német ajtógyár termékét, aki furatolt faforgácsléc betéttel készítette az alacsony árkategória képviselőjét, a dekor ajtót.

A különbség a felhasználhatóság szempontjából szinte semmi, marketing szempontból talán valami, de legalább a környezetvédelem javára legyen mondva, hogy az ajtógyár területén található léchulladékot felhasználják az ajtógyártás folyamán.

Ha egy egészséges magyar férfiember rááll egy papírrács betétes ajtó közepére, az ajtó sem recsegni, sem eldeformálódni nem fog, páratartalomnak és környezeti hőmérsékletváltozásnak is meglepően jól ellenáll, tehát a papírrács egy jól kitalált, stabil, megbízható szerkezet.

A tok általában faforgácslap vagy MDF. Mostanság inkább előtérbe került az MDF mag, mert a páratartalomra kevésbé érzékeny és sokkal jobban megmunkálható, továbbá rugalmasabb.

Egész szép gyűjteményünk van a falkáva nélküli "szerencsétlen" nyílásokból.

Természetesen egytől egyig szabvány nyílások, csak éppen átfogótokos, azaz a mai modern ajtó befogadására nem alkalmasak.

Gyönyörű szépen kivitelezett ajtónyílás, egy laikus emberben fel sem merül, hogy itt valami nem stimmel, mind a baloldali, mind a felső káva szépen meg van csinálva, jobb oldalra már nem jutott egy tégla sem.

Az első kép talán a legviccesebb ajtónyílást ábrázolja, amivel csak ajtós talákozhat, hiszen világosan látszik, hogy egyszerre két ajtó beépítését lehetetlenítette el valaki.

Ennél a beltéri ajtónyílásnál is hiányzik a falkáva, a burkoló szépen kifuttatta a csempét a vízszintes káva síkjáig, aztán jöhet a falazótokos fenyő ajtó.

Visszakanyarodva az általad feltett kérdésre igen, nálunk is készül egyedi ajtó.

A méretre gyártott beltéri ajtó általában a lakásfelújítások és a nem kellően figyelemmel kísért építkezések ajtajai. Ahogy sajnálatosan nálad is előfordulhat, ha nem figyelsz és hagyod a házad magától felépülni, hogy könnyen abban a helyzetben találod magad, hogy bizony a szükségszerű falkáva kialakítások után 700 mm széles fürdőszoba falnyílásba és egy 850 mm-es szoba falnyílásába kell beltéri ajtót varázsolnod. Ebben az esetben általában az MSZ szabványos sztenderd nyílászáró kiesik. Ilyenkor jön a 4-6 hét alatt elkészülő egyedi ajtó. Ezeknél a termékeknél az egyedi általában azt jelenti, hogy a tokszár vagy a tokfelső méretre szabásával centiméter pontossággal készül az ajtó. Sokszor kérdezik az emberek, hogy a tokborítás és a kilincs magassága vagy a zárszerkezet méretezhető-e egyedi igény szerint. Általánosságban elmondható, hogy nem. A tokborítások általában gyártói beállítások szerint 5 0mm és 60 mm közötti szélességi méretben változnak. A dekorfóliás vagy laminált ajtók estében kasírozással, az igényes furnér ajtó esetében vákuum ágyas technologiával. A fóliák méretre szabva érkeznek a gyártókhoz, így nem valószínű, hogy néhány ajtó kedvéért rendelnek egyedi széles fóliát és a görgősorokat sem szerelik át a kedvünkért sajnos. A zárak bemarása legyen az bb, pz vagy fürdőszobai zár, szinte mindig CNC technologiával készül, így az sem valószínű, hogy átprogramozzák a kedvünkért a gépparkot.

Ezzel a kérdéssel viszonylag gyakran találkozunk.

Nem rögzítünk csavarokkal ajtót, mert egyszerűen nincs rá szükség, nincs rá idő és az esztétikus megvalósítás is komoly problémát okozna.

Minden falnyílás más és más, van tégla van beton, van gipszkarton, van tégla van porladó, széteső "por" és "sár" falnyílás, tehát minden falnyílás más csavaros rögzítési eljárást igényelne, és van olyan nyílás is, ahol a PUR-habon kívül semmi mást nem lehet alkalmazni.

Természetes reakció minden vásárló részéről, hogy odamegy reklamálni, ahonnan a termék származik és aki az ajtót beépítette. 2009-ben kb. 6 000 ajtót adtunk el, ennek kb. a felét mi telepítettük, és két olyan esettel találkoztam, amikor egy ajtó tokja megmozdult a nyílásban.

A dűbeles rögzítés bár megoldható lenne (stabilabb nem biztos), a macerásabb telepítési eljárás és a komplikáltabb tok kialakítása eredményezte többletköltséget szinte biztos, hogy egyetlen ajtóvásárlónk sem vállalná.

Többféle beépítési mód van. A tok formája és kialakítása ehhez alkalmazkodik. A kezeletlen tokos ajtókat az építési vállalkozó az építkezés folyamán a kőművesekkel építteti be és általában vak küszöbbel rendelkeznek. A tok ezért vagy geréb- vagy ragasztott pallótok. A gerébtok formailag egy tégla hasábra emlékeztet, méretileg kb 4­*6 cm, melyet vakolás előtt vagy után, de mindenképpen festés előtt helyeznek el vizes technológiával, tehát malter-kőműves-kalapács kombinációja szükségeltetik hozzá.

A ragasztott pallótok már egy igényesebb beltéri ajtó, a tok általában 120 mm széles szabvány válaszfal méret, kétoldali ragasztott szegőléccel. Az elhelyezés szintén kőműves feladat, azonban itt a ajtó tokja már tartalmaz egy takaró elemet, így a tok nem kerül a fallal egy síkba.

A fenti beépítési mód tehát nem utólag szerelhető, azaz UTH, hanem úgynevezett „falazós”. Itt kerül előtérbe a felületkezelés, mivel a kezeletlen tokokat a malter és a kalapács nem igazán tudja tönkretenni vagy ha mégis, lecsiszoljuk a ráfröccsent maltert, a sérüléseket tapaszolással javítjuk, majd lefestjük.

Az utólag szerelhető beltéri ajtó már az építkezés utolsó fázisában, általában a festés és a burkolás után kerül elhelyezésre, formája „U” alakú, tehát a meglévő falkávára egyszerűen PUR-habbal ragasztják és a mobil borítás vagy szegőléc - ki hogy hívja - , eltakarja a szerelési hézagot. Az elhelyezést általában asztalosok végzik, az ajtó telepítése nem jár sok kosszal.

Jól látod. Az utólag elhelyezett beltéri ajtó legjobb barátja a falkáva úgy, mint a geréb- vagy blokk toknak a kőműves. Falkávának hívjuk a falak végeit, ahonnan majd a leendő furnér vagy laminált ajtó „kezdődik”.

A széria vagy szabvány ajtótok szerkezete "U" forma azaz a falvéget körbefogja.

A legegyszerűbben úgy tudod elképzelni egy utólag szerelhető, átfogó tokos ajtó befogadására alkalmas ideális nyílást, ha magad elé képzelsz egy végtelen falat, melynek a közepéből képzeletben kivágod az ajtód helyét. A vágás helyén kialakul az úgynevezett falkáva, amibe az ajtó átfogó tokja „beleharap”.

Hogy a tipikus tökéletlen nyílást lemodellezzük, képzelj magad elé egy végetelen, teljesen sima falú folyosót, aminek mondjuk a közepére kellene beépíteni az ajtót. Itt mivel nincs a folyosó falából kiálló falkáva, az ajtó "U" profiljának sincs mit körbeölelnie.

Természetesen a tökéletlent is lehet tökéletesíteni. Ha mondjuk a folyosó falára egymással szembe és a mennyezetre Ytong előfalazó elemből vagy gipszkartonból - ajánlott nem fagerendát a falra felfúrni, mert az idővel elválik – kis falcsonkot, falkávát építesz, az ajtó beépíthető és esztétikus lesz.

A beltéri ajtóvásárlók, amikor elindulnak valamelyik kereskedés felé, a legritkább esetben veszik fel a döntésüket befolyásoló momentumok közé a vásárolni kívánt ajtó tokszerkezetét, ám ez óriási hiba.

A kívánságlista élén olyan fontos paraméterek szerepelnek, mint az ajtó színe, az ajtóüvegezés formája, valamint hogy melyik modell akciós. Teherviselés és alaktartás szempontjából a tokon legalább akkora hangsúly van, mint a lapon.

Vásárláskor az alábbi szempontokat is vegyük figyelembe:

- Hány darab pánt van az ajtótokon?

Alapvető, hiszen ha a gyártó 2 darab pánttal szereli ajtóit, akkor vélhetően a legkisebb 650x2100 mm méretű, tele fürdőajtót és a 900x2100 mm méretű nagyszoba ajtót is (amibe New York ajtó esetében 1,2 m2 üveg is van) ugyanaz a 2 darab pánt tartja. A fenti okokból kifolyólag a minőségi ajtót gyártó és forgalmazó bármilyen is az ajtó mérete, 3 darab pántot használ.

A két pánt használata egy alacsonyabb árfekvésű dekor ajtónál elfogadható, de egy nagyobb értékű CPL ajtó vagy furnérozott ajtó esetében már nem.

Kerekített élű tokkivitel, de miért?

A kerekített élek az esztétikai megjelenésen túl fontos használati előnyt is jelentenek. A tok bélése , vagy tokmagja a fizikai hatásoknak leginkább kitett része az egész ajtóelemnek, gondoljunk itt olyan banális dolgokra, mint például az egyik szobából a másikba áthúzott porszívó csöve, mely végigdöcög a tokmag élén. A sarkos élképzés esetén előfordulhat, hogy az élnél elválik a két fólia, hiszen az ilyen ajtóknál a fóliázás két darabból áll, míg a kerekített változatnál ez egy anyag, így a felválás elképzelhetetlen. Érdemes az ilyen apóságokra odafigyelni, hiszen egy minőségi, drágább ajtóval évekre tervezünk. Természetesen értékelendő és fontos szempont a tisztíthatóság is, példának okáért egy világos színű juhar vagy fehér tölgy ajtó tokja a napi érintésektől elkoszolódhat, melyet a fóliaillesztésekből kitakarítani annak roncsolása nélkül szinte lehetetlen.

Ezen apróságokat is vegyük a szempontok közé, amikor beltéri ajtót választunk.

Általában 10-12 mm-es rés található az ajtólap alatt, ha esetleg nagyon alacsonyan lenne és beleér a burkolatváltóba, hézagoló gyűrűk segítségével könnyűszerrel lehet emelni rajta. Érdekes lehet számolnod ezzel a résssel, mint szellőzőnyílással, hiszen ha figyelembe veszed az ajtólap szélességét is (átlagosan 80 cm) bizony elég tisztességes légmozgás alakulhat ki ott lent. Ha egyedi dizájn ajtódat ( pl. Bologna, New York, Hoover ) nem akarod elcsúfítani szellőzőráccsal, kérheted rövidebb ajtólap gyártását, ezzel is meg tudod növelni az alsó rés méretét.

Általában nálunk a magyar azaz az MSZ szabványú ajtókat részesítik előnyben, ahol a falnyílás méreteket a tervező vagy a lakberendező adja meg és szerencsés esetben ilyen méretekre falaznak a kőművesek. Egyszárnyú ajtó esetében 650, 750, 900, 1000 mm szélességi és 2100 mm magassági falnyílás méreteket alkalmazunk. Talán ez a szabvány használható nálunk leginkább. Hál’ istennek, hiszen itt a kőműveseket semmivel nem zavarjuk meg, illetve a vásárló is érti miről beszélünk, ez a fogalom a közérthető falnyílás méret. A magyar szabvány nem tartalmaz ákombákom tok-, falc-, kül- és belméreteket, soha senki által nem mérhető névleges toklapfalc méretet.

A magyar szabvány közérthető, ennyit mond: 750mm­­­ x 2100mm, ha ezt meglátja a kőműves, azonnal tudja – nekem a falon egy ilyen falnyílásméretet kell produkálnom az ajtó számára és a vásárló is tudja, hogy ide kell beférnie az ajtónak. Vásárlóként biztos lehetsz benne, hogy a szakember erre a méretre építi a falat, az ajtó szaküzlet pedig egy olyan ajtót ad, ami a festett lakásba vésés és hozzá falazás nélkül valóban beépíthető.

Tehát javasold, hogy ne válasszatok CSN, PN, DIN , ÖNORM, REI szabványok közül és ha muszáj, válasszatok inkább egyedi méretre gyártott ajtót!

A Fentiek már olyannyira érthetetlenek, hogy inkább bevágok egy leírást egy lengyel ajtógyártó oldaláról okításképpen:

 • Méreteltérés a lengyel szabvány szerint 1 m-ig: ą 1 mm, 1 m felett: ą 2 mm.
 • A kétszárnyú ajtó szélességének a kiszámításához (SS, SZ, SB, SZ) a táblázatban megadott méretekhez hozzá kell adni a második ajtólap szélességét (SS) és utána ezt 10 mm-rel csökkenteni.
 • A pót ajtólapok természetes furnér borítással kaphatók („40” szélesség), ahol SS=444, HS=2030.
 • Az ajtótokok a kész, kikészített padlón való felállításra vannak tervezve. A fém ajtótokok esetén 30 mm-rel hosszabb változatban is megrendelhetők a padlóba történő süllyesztett szereléshez. Ebben az esetben a megadott H0 és HZ méreteket 30 mm-rel növelni kell (-30” színt).
 • Az ajtólap belső, táblázatban szereplő mérete vonatkozik mind a falcos, mind pedig a nem falcos ajtólapokra.
 • A tok a lappal egybeépítve egy felülvilágítóval, melynek méretei H0, HB és HZ +302 mm.
 • A PROJEKT beltéri ajtótok alkalmazása során a falnyílásnak az S0-nál 24 mm-rel és a H0-nál 12 mm-rel nagyobbnak kell lennie.

Semennyit! A beltéri ajtó aljából levágni csak áldozatok árán lehet, az ajtólap statikailag garantáltan meggyengül, hiszen az alsó keretet elvékonyítjuk, az üveg - felület arány elcsúszik, az alsó élletörés eltűnik (hajlamosabb lesz az ajtó a felületi sérülésre), ráaásul egyenes vágást szobai körülmények között még asztali körfűrésszel is nagyon nehéz megvalósítani. Amikor ott a beltéri ajtó a lakásban, minden mesterember elvonult, és gyakorlatilag semilyen nyílásmódosító mutatványra nincs lehetőség, tehát vágni mégis muszáj. Javasoljuk, hogy maximum 10 - 15 mm-t vágjatok le az ajtóból, ha ennél nagyobb vágásra van szükség, inkább rendeljetek egyedi gyártású CPL fafurnér vagy festett ajtót!

Nagyon megtetszettek nekünk az Önök által forgalmazott ajtók. Építkezünk, így több beltéri, ill. bejárati ajtóra lenne szükségünk. A főfalak szélessége 30 cm, a belső válaszfalaké 10 cm. A beltéri ajtók közül kettőt főfalra kellene helyezni, de nem tudom ezeket az ajtókat hogy lehetne behelyezni a főfalra, ill. egy 10 cm-es falra? Ezenkívül szeretném megtudni, hogy ezek a beltéri ill. bejárati ajtók, hogy úgy mondjam miből vannak? Papírrács szerkezet a belső szerkezete, vagy esetleg egy strabíróbb szerkezet? Egy műszaki leírást kaphatnánk? Nem találtam meg ezekre a kérdésekre a választ az oldalon, de lehet figyelmetlen voltam. Kérem mielőbbi segítségét a fenti kérdésekben. Köszönöm: Fazekas Dóra

Kedves Dóra! Tekintettel arra, hogy kérédésed nem lakberendezés jellegű, én válaszolnék. Mi 6 cm-es falkáva vastagságtól felfele tetszőleges méretben tudjuk biztosítani az ajtókat, a 10 cm-es falkáva vastagságra alapáras az ajtó, míg a 30 cm-es feláras. Vannak megrendelőink, akik ódzkodnak a vastag, egész falkávát átfogó tokoktól, Ők kis szabás árán vagy sarok, vagy blokktok jelleggel építik be az ajtóinkat (ilyenkor marad alapáras az ajtó). Az ajtók felár ellenében rendelhetőek tömör faforgács betéttel is, aminek normál hétköznapi használat során nem sok jelentősége van, egy papírrács betétes ajtót ha lapjával lefektetünk a földre, akár 5 ember súlyát is elbírja! Üdvözlettel: Tamás

Érdemes ellátogatni: GyIK, munkáink

A PVD egy rendkívül nagy keménységű és igen tartós bevonat. A PVD felülettel ellátott réz kilincseinket kül- és beltérre egyaránt ajánljuk. A gyártó 20 év garanciát nyújt erre a felületre.

Az eloxált alumínium, a fényes, illetve a matt króm felületű réz és zamak ajtókilincseink kül- és beltérben való használatra egyaránt alkalmasak, mivel ezek felülete kemény, tartós, ellenálló.

A rozsdamentes acél kilincsek kültéren és beltérben egyaránt jól használhatók.

Ajánljuk továbbá olyan nagy páratartalmú helyiségekbe, ahol más kilincsek korrodálódnának, pl. szaunákba.

A kilincsek felszerelése rendkívül egyszerű, de fontos, hogy a szerelés során a hernyócsavarokat is hajtsa be a kilincsekbe (amennyiben azok tartozékok).

Hogyan kell karbantartani a kilincseket?

Minden termékünkre igaz, de a lakkozott felületű réz kilincsekre különösen, hogy lehetőleg kerülni kell a fém ill. kemény tárgyakkal való érintkezést. Ez a felület karcolódásához, a lakk kopásához vagy sérüléséhez, ezáltal a réz oxidációjához vezethet.

Ez a probléma kizárólag a mesterséges felületű beltéri ajtót érinti ( CPL, laminált ), fafurnér és festett ajtóknál ez a probléma nem létezik, mert az ajtó lapja és tokja is ugyanabból a felületből készül (fatípus vagy festék). Lemezelt mesterséges felületű beltéri ajtó esetében az ajtó síkját - mint ahogy a nevében is benne van - egy viszonylag melev lemez alkotja, míg az ajtó tokjára egy flexibilis, tehát hajlékony tokfólia kerül. Ritka kivételektől eltekintve ez a két felület még csak nem is egyazon gyár produktuma, tehát az ajtógyár vagy a fóliához keres lemezgyártót, vagy fordítva (az esetek többségében fordítva). Napjainkban ezek a gyártók meglehetősen magas technikai színvonalon űzik tevékenységüket. Az adott referenciafelületet (tehát amihez a fóliának passzolni kell) különféle színhőmérsékletű és intenzitású lámpák alatt műszerrel vizsgálják, így az emberi tévedés szinte teljesen kizárt. Az emberi szemet mégis nehéz becsapni, mivel maga a hordozóréteg nem azonos, bizonyos fényviszonyok között sajnos látszódhat az eltérő ayagok szerkezeti különbségeiből adódó, nagyon enyhe felbontásbeli (mert mint tudjuk a valós fa struktúráját ábrázoló fényképről van szó), de inkább fényességbeli eltérés. A mai mesterséges felületű beltéri ajtók minőségben összehasonlíthatatlanok az 5-10 évvel ezelőtti ajtókkal, de a valódi fát még mindig nem sikerült tökéletesen visszaadni. A bemutatótermünkben található ajtók esetében a tokfóliák kiválasztását több hónapos kísérletezés és tesztelés előzte meg, leheletnyi eltérés csak egészen ritka esetben tapasztalható, és annak mértéke szinte sosem zavaró. Ennek az apró hibának a mérlegelésénél érdemes a vásárlónak figyelembe vennie a termék árát, de akit még ez sem kárpótol, annak inkább fafurnér vagy festett beltéri ajtót ajánlunk figyelmébe.

Az olasz REI szabványos bejárati ajtóknál pedig jó, ha tudod, hogy a szabad átjárhatóságot adják meg, így törheted a fejed, ha rosszul rendeltél a katalógus alapján, ráadásul náluk a jobbos ajtó a balos, és a balos ajtó a jobbos. A megvásárolt ajtó általában 60 mm-rel nagyobb mindkét falkávánál és az ajtó áthidalójánál.

Az olasz beltéri ajtó magassági mérete pedig 2050 mm és 2150 mm, azaz vagy Ytongot ragasztgat a kőműves, vagy vési az áthidalót.

Egy beltéri ajtó jellemzően három fő szerkezeti elemből áll: az ajtó tokja, ezzel rögzítik az épület falába, az ajtó szárnya, ez biztosítja a nyílás elzárását, és a vasalatok, melyek kapcsolatot teremtenek az ajtó lapja és tokja között. Ezeknek a beltéri ajtóelemeknek további kiegészítőik lehetnek, úgy mint tokborítások, küszöbök , kilincsek, szellőzők stb. A fa beltéri ajtók felépítése, szerkezete ma már szinte minden egyéb ajtótípusnál összetettebb, változatosabb.

Tapasztalatunk szerint a legtöbb panellakás tulajdonos nincs azzal tisztában, hogy otthonában megvalósítható-e a meglehetősen csúnya és gyenge minőségű házgyári ajtók cseréje, ezért sok esetben a sok szépen felújított panellakásban éktelenkednek a már régen szétesett, toldozott-foltozott, agyonfestegetett műanyag tokos, kopott, zörgő szinte nulla hő és hangszigeteléssel, rendelkező 30-40 éves beltéri ajtók.

Beltéri ajtó csere panellakásban természetesen megoldható, és ha a lakástulajdonos a felújítás során odafigyel néhány, csak és kizárólag panellakást érintő sajátosságra, a végeredmény semmiben nem fog különbözni bármely más új építésű nem lakás beltéri ajtóitól.

Falkáva problémák, kiscsonk

Első és legfontosabb dolog tisztázni, hogy a panellakásokban található 150 cm-es úgynevezett főfalak az ajtónyílásnál rendelkeznek egy kis körbe futó, mindössze 6 cm vastagságú, sok esetben töredezett kiscsonkkal. Ez a bizonyos kiscsonk szinte minden esetben megakadályozza azt, hogy az ajtó átfogó tokja ráfogjon, “ráharapjon” a 15 cm-es főfalra is. Szerencsére az egyedi gyártású CPL beltéri ajtók tokja már 6 cm-től indul, tehát alapáron tudunk ajtót adni a kiskávára (6cm) és a nagykávára (15 cm) is egyaránt. A Megrendelőnek azt kell eldöntenie, hogy elfogadja kiskávás beépítéssel járó megjelenést vagy sem. Néha előfordul, hogy a kiskávás beltéri ajtó beépítés esetében a Megrendelőt zavarja a lépcső a beltéri ajtó tokja és a 15cm-es fal között, de legtöbbször ezzel senkinek semmi gondja nincs.

Ha a Megrendelőnk elfogadja a kiskávás megjelenést, nincs más dolga, mint gondoskodik a 6cm-es csonk folytonosságáról, ugyanis a régi panellakások beltéri ajtókat gyarkran vaskarmok rögzítették, és a vaskarmoknál hiányzik egy darab a falkávából, ezeket a hiányosságok egyszerű gipszeléssel javíthatóak.  

6-os kiscsonk a 15-ös falban

Mit lehet tenni abban az esetben, ha tökéletes megoldásra törekszel, és nem akarsz lépcsőt látni a tok és a fal között?

Erre a problémára van megoldás, venezetesen el kell tüntetni a kiskávát, amire két lehetőséged is van:

 • Vagy levéseted a 6 cm-es kiállást, ami vésőgéppel vagy  profi sarokcsiszolóval megvalósítható. Ez meglehetősen hangos és lassú munka, ami igen nagy kosszal jár, ezért érdemes a felújítás kezdeti stádiumára időzíteni. Panel-falkáva levésésnél arra kell figyelned, hogy alapos munkát végezzen a szakember, ne maradjanak “sallangok” a nyílásban.
 • Vagy feltöltöd, felhízlalod a kiállást a főfal 15 cm-es vastagságára. A feltötlésre rengeteg igen jó megoldást láttunk, Megrendelőink találékonysága igen dícséretes. Fel lehet tölteni a kiscsonk mellett az akár konyhakéssel is könnyen faragható YTONG téglával amit csemperagasztóval szokás rögzíteni, vagy gipszkarton lapokkal, esetleg különféle szivacsos szerkezetű kültéri szigetelő anyaggal, a lényeg, hogy a kitöltő anyag tisztességesen egybe legyen dolgozva (glett) a 15cm-es fallal, mivel az utólag feltett anyag garantáltan ki fog látszani a beltéri ajtót tokja alól. A panellakások falai kőkemény betonból vannak, masszív építmények, ezért nemigen mozognak-rezegnek, az utólagos repedésekre viszonylag kicsisi az esély, de kényesebb esetekben javasoljuk a két falszakasz találkozásánál üvegszálas szalag alkalmazását, ezt minden festő ismeri.

Gipsszel feltöltött falkáva

Vésés előnye:

 • Nő a falnyílás szélessége, ézért nő a beltéri ajtó szabad átjárási mérete is
 • Nem kell tartani az utólagos repedésektől
 • Egyszerű, meglehetősen kis szaktudást igénylő munka

YTONG-gal feltöltött falkáva

Vésés hátránya:

 • Hangos munka, aminek a szomszédok legkevésbé sem örülnek
 • Bőven kimeríti a piszkos munka fogalmát, ezért csak felújítási fázisban megvalósítható

Kiskáva feltöltés gipszkartonnal

Feltötlés előnye:

 • Tisztább és mindenképpen halkabb munka mint a vésés, de a glettelés miatti falcsiszolás itt  elkerülhetetlen.
 • Nincs gépigény, így vállalkozó kedvű tulajdonosok akár maguk is megvalósíthatják.
 • Talán olcsóbb mint a vésés

Kiskáva feltöltés gipsszel

Feltöltés hátránya:

 • A beltéri ajtó szabad átjárási mérete nem lesz nagyobb, mint volt a régi panelajtó esetében.

Alakul a feltöltés

Alakul a feltöltés

Már csak be kell simítani

Feltöltés polisztirollal

Egyenetlen falkáva beépítés után

Falkáva hiány nem annyira tipikus probléma panellakások esetében mint mondjuk az új építésű társasházaknál, de azért néha előfordul.  Azon WC-k esetében, ahol teljesen sarokba került az ajtó általában egy stafnifa van felcsavarozva, továbbá a vizesblokkok melletti kisszobáknál is ilyen megoldást alkalmaztak, ami nem jó, de azért jobb a semminél. Ezeket a fadarabokat a felújítás során a mesterek ki szokták dobni és nem reprodukálják azokat. Általános tanácsunk, hogy a stafnifát ha eltávolítják, pótolják azt YTONG-ból vagy gipszkartonból, ha a stafnifa marad, akkor dolgozzák egybe azt a fallal.ű

Padlószint különbségek

Visszavésés nélküli beépítés

A második panellakásokat súlytó beltéri ajtó probléma, a fürdőszoba/WC és előszoba között tapasztalható tetemes padlószint különbség. Kevesen tudják, de a beltéri ajtó lapja csukott állapotban kb. fél centit beljebb van a falsíktól, amivel önmagában nincs semmi probléma, de ha a két helyiség között padlószintkülömbség mutatkozik, és a Megrendelő mindkét oldalt padlóig érő tokot szeretne látni, a nagyobb falnyílás magasságra kell legyártani az ajtót, és az Ajtóház telepítői bevágják a lépcsőt a beltéri ajtó tokjába.

Inkább le kellett volna vésni 2 centit

Ez szinte rutin feladat az életünkben, de csak akkor valósítható meg, ha  fürdőszoba/WC padlószintje megáll min. fél-egy centivel az előszobai falsík előtt, ellenkező esetben a beltéri ajtó lapja nem tud becsukódni, nekiütközik a belső magasabb padlószintnek. A megoldás egyszerű, ha kilóg az előszoba falsíkjáig  a belső szint, kis vésés és máris mindenhonnan nézve leér az ajtótok a padlóig.

Fürdőszoba visszavésett padlószint, így kell!

Kijavított falkáva hiányok

Töredezett, ki nem javított falkávák

Nem takarja le az ajtó

Ezt sem takarja le az ajtó

A kőművesek sokszor kegyetlen munkát végeznek vésésnél, vagy csak egyszerűen nem javítják ki a régi beltéri ajtót rögzítő vaskarmok nyomait, mondván az ajtó tokja majd úgyis eltakarja. Az ajtó tokja oldalt és oldalanként  átlagosan három, max. négy centimétert, fent pedig két és fél centit takar, de pont a panelnyílások szét és összertartása miatt felmérésnél a kisebb méretet vesszük fel, így az az ajtó, amelyik fent három centit takar lent már csak kettőt vagy másfelet fog, tehát nem árt óvatosnak lenni, tessék befoltozni azokat a lukakat!

Egyenetlen falkáva beépítés után

Panellakások ferde falai

Panellakások a hatvanas és a hetvenes évek tájékán gombamód lepték el a városokat, a nagy sietségnek és a költséghatékony megoldásoknak köszönhetően vannak jobb és vannak rosszabb minőségű panellakások. A Beltéri ajtót érintő minőségi problémák jórészt a falak dőléséből, vagy azok ferdeségéből fakad. A ferdeség jobb esetben nem haladja meg a fél centit, de az Ajtóház ZRrt. történetében találkoztunk már két méteren 3 cm-es faldőléssel is. Mivel a beltéri ajtókat a tökléletes működés érdekében a telepítők “vízbe-függőbe” állítják, ezek a ferdeségek elég markánsan megmutatkoznak. Ezzel különösebben nem tudsz mit kezdeni, a felújítás során törekedj a javítható hibák kezelésére, fogj egy vízmértéket és ellenőrízd az ajtónyílásokat, ha ferdeséget, görbeséget tapasztalsz egyeztess a kőművessel, festővel, hogy tudják-e orvosolni a hibákat.

Kiskáva beépítés de nem festették le a 15-ös falat

Panellakások ajtóméretei

Hazai piacon elérhető legolcsóbb beltéri ajtók Magyar Szabványméretben (750 x 2100 / 900 x 2100 / 1000 x 2100) készülnek, a panelakások beltéri ajtónyílásai ezekkel a méretekkel még csak köszönő viszonyban sincsenek (680 x 2050, 920 x 2060 stb.). Szabvány ajtót ezekbe a nyílásokba az ajtók miszlikbe vágásával sem lehet beépíteni, az ajtónyílások “szabványosítása” pedig többe kerül, mint az az MSZ és a méretre gyártott CPL árdiferenciája, hiszen az egyedi CPL beltéri ajtók pedig ma már igen kedvező áron elérhetőek.

Ha a fentiekre odafigyelsz gyönyörűen be tudjuk építeni ajtóidat!

Felmérés: Jobbos ajtó? Balos ajtó?

Azt, hogy egy beltéri ajtó toló, nyíló, harmónika, kétszárnyú stb. nyitási módú legyen, a beltéri ajtó funkciója szerint döntjük el. A beltéri ajtó kiválasztásánál figyelembe kell venni az ajtó igényelt szabad átjárási méretét, a bonyolított forgalom nagyságát és irányát, az igényelt zárási fokozatot, a léghanggátlást, stb... Egy péda: mivel a lengő beltéri ajtó mindkét irányba működtetett (kifele és befele is nyílik), nem lehet ütköző felülete (alsó - felső tokzárása), ezért kültéri ajtónak, bejárati ajtónak nem alkalmas. Tűzgátló ajtó nem lehet tolóajtó kivitelű, mivel a menekülő ember útjában csak "lökhető" beltéri ajtó állhat. Harmónika beltéri ajtót csak akkor szabad alkalmazni, ha a lehető legnagyobb, szükséges szabad átjárási méret nem igény, mivel az összehajtogatott ajtószárnyak jelentős méretben csökkentik a beltéri ajtó szabad átjárási méretét. A beltéri ajtó működési módjának meghatározásához figyelembe kell venni a nyitott ajtószárny helyigényét, a nyíló beltéri ajtószárnynak nem szabad sem épületbe, sem bútorba, sem emberbe ütköznie. Kis helyiségek esetében nem szerencsés az ajtószárnyat a helyiségbe nyitni, hiszen így könnyen kialakulhat az a kínos helyzet, hogy nem lesz elegendő helyünk a beltéri ajtó bezárására.

Felmérési útmutató

Amennyiben meggyőződtél róla, hogy a falnyílásaid alkalmasak beltéri ajtó befogadására (részletesen taglaljuk a kérdezz - felelek rovatunkban), felmérheted Te magad is, ezzel is időt és pénzt spórolhatsz meg.

A következő dolgokra figyelj oda:

 • a falnyílásban ne legyen régi ajtó
 • a falon lehetőleg legyen vakolat vagy nyilatkozzon a kőműves a végső falvastagságról
 • legyen fent a csempe, vagy bármi, ami a falra kerül. Ha nincs fent a vakolat, de tudod a vastagságát, akkor becsüld meg a végső burkolt fal vastagságát
 • fontos, hogy a padlón legyen aljzatbeton és lehetőleg burkolat

Csinálj egy felülnézeti vázlatot a lakásodról és nevezd el az egyes helyiségeket. A rajzod lehet akármilyen csúnya vagy aránytalan. A görbe vonalakkal egy percig se foglalkozz, Te csak arra törekedj, hogy minden apró részletet papírra vess!

 • mérd meg a falnyílás szélességét a legszűkebb ponton (lent, középen és fent is mérd meg)
 • mérd meg a falnyílás magasságát a legalacsonyabb ponton (és lehetőleg több ponton), mérd meg a falvastagságot az ajtó mindkét oldalán (erre harap rá a tok), itt is kell a legvastagabb és a legvékonyabb pont is. Ha van csempe vagy egyéb burkolat, akkor tüntesd fel, és annak figyelembevételével mérj
 • ha ki- és beszögelések találhatóak, azt is tüntesd fel
 • a méreteket írd be a rajzodba
 • döntsd el, hogy merre nyíljon az ajtó és rajzold be a nyílásba

Ha mindezzel megvagy, látogass el stúdiónkba vagy kérj ajánlatot e-mailben.

Ha minden megvan és mi is tudjuk értelmezni a rajzokat, akkor pénzt és időt spóroltál meg, de ha nem sikerült, akkor sem kell kétségbe esned, rendeld meg a felmérést, és 1-2 napon belül kiszállunk a helyszínre és felmérjük a nyílásokat! Fontos tudnod, hogy amennyiben Te végezted el a felmérést a felelősség is a Tiéd!

Az első teendőd, hogy az ajtó azon oldalára állj, amelyik oldalon a pánt van, vagy ha úgy tetszik képzeld el, hogy melyik oldalon tudod magad fele nyitni az ajtót.

Azzal, hogy melyik kézzel nyitod az ajtót, hogy a szobából ki vagy befele nyitunk, ne foglalkozz, csak állj az ajtó pánt felőli oldalára.

Amelyik oldalon a pántot látod, olyan nyitásirányú az ajtó.

Balos nyitásirányú Fargo fafurnér ajtó

Jobbos nyitásirányú Iwaki fafurnér ajtó

A felmérésnél alapvető követelmény, hogy ne legyen a falnyílásban a régi ajtó, hiszen az általunk gyártott Ajtóház ajtók méretei falnyílás méretek, tehát megrendelésednél ezt a méretet fogjuk Tőled kérni. A felmérésnél négy alapvető paraméter létezik: falnyílás szélesség, falnyílás magasság, falvastagság vagy kávavastagság. A szélesség az ajtónyílás szélessége, itt a legszűkebb ponton mérd meg a két fal közötti távolságot. A magassági méret a végleges padlószint és az áthidaló közötti legszűkebb méret, itt fontos megjegyeznem, hogy a beltéri ajtó a burkolatra vagy a padlóra fog kerülni, így ha még nincs lerakva, feltétlenül számolj annak vastagságával. A falvastagság vagy káva a beltéri ajtó sarkallatos pontja, a mérésnél számolj a falra kerülő esetleges falburkolatokkal (csempe, inox lemez, stb.), ami a mérésnél még esetleg nincs a falon. A beltéri ajtó felmérésénél tudnod kell, hogy az ajtótok utólag szerelhető és állítható kivitelű, ami annyit jelent, hogy az általad megadott falvastagsághoz képest pozitív irányban 15 mm-rel növelhető a tok átfogása, azonban negatív irányban nem. Fontos tudnod, hogy amennyiben Te méred fel a beltéri ajtónyílás méreteit, úgy annak felelősége is a Tiéd, amennyiben nem vagy biztos a dolgodban, bízd a Ajtóház szakembereire, ekkor méretgaranciát vállalunk az általunk gyártott ajtókra!

Árak: mennyiért mérik fel, mit tartalmaz az ár?

Rendeszeresen találkozunk ezzel a kérdéssel. Tudnod kell, hogy az ajtók üvegezése bizonyos esetekben dinamikusan követi az ajtók méretét, így ha Neked egy 600 x 2100-as ajtóra van szükséged, annak az üvegmérete nem azonos az 1000 x 2400-as ajtóéval. Ez a probléma akkor nehezíti meg életünket, amikor a beltéri ajó üvegmezője nem "tiszta" szögekből építkezik, ilyenkor minden egyes ajtónál külön ki kell szerkeszteni az üvegezés formáját és az üvegező lécek szögeit. Bonyolultabb ajtóink: Berlin ajtó, Bologna ajtó, Baltimore ajtó, és egyszerűbb modelleink: Saga ajtó, Gunma II ajtó.

Végleges felületkezelésű, utólag szerelhető, átfogó tokos beltéri ajtó viszonylatában mindenképp olcsónak számít.

Természetesen létezik ajtó felületkezelés nélkül, tehát Te, otthon még fested, csiszolod, szegőlécezed. Ez a fajta ajtó általában nem utólag szerelhető, azaz UTH tokos.

A felületkezelést igénylő „barkácsáruházas” beltréri ajtóknál, ha az anyag-munkadíj-munkaidő figyelembevételével kiszámolod mennyibe kerül az ajtó felületkezelése, bizony elkeserítő eredményre számíthatsz. Azt sem nehéz kitalálni, hogy amennyiben Te magad végzed el ezt a munkát, és különösebb tapasztalattal nem rendelkezel a fa ajtók felületkezelése terén, milyen végeredményre számíthatsz...

Javasolt modellek: Phoenix / Miami, Milano ajtó, Bilbao ajtó, Oxford IV ajtó

Vannak modellek, melyek laminált vagy CPL felülettel nem gyárthatóak, ilyen pl. a Saint Quentin. Bizonyos felülek hajlanak, nem fordulnak rá az élekre, érzékenységük miatt nem bírják ki a bonyolult ajtógyártási procedúrákat stb. Jellemzően a nagyon bonyolult, fémcsíkos, edzett üveges modellek nem kaphatóak laminált felülettel, igaz értelme sem lenne, hiszen az kb. olyan lenne, mintha bemennénk a Jaguár szalonba, és az egyik fullos luxusmodelljüket szövetkárpittal, dísztárcsával és 1000 cm3-es motorral akarnánk megvenni spórolásból.

 

 

 

Ezek a termékek már az ipari felhasználásnak is eleget tesznek a gyártástechnológiájuknak köszönhetően

A HPL beltéri ajtó felülete egy többlépcsős technológiai folyamat végeredménye, melyben fenolgyantával átitatott cellulózpapír réteg képezi a maganyagot, a hordozószerepet, a fedőréteg, egy melamingyantával átitatott valamilyen egyszínű, vagy mintás (pl. famintás, kőmintás) dekorpapírból áll, mely a gyártási folyamat végén a termék színét, mintázatát adja. A melamingyanta - mely az egyik legkeményebb gyantaféle - képezi a felület védelmét és biztosítja a kopással szembeni rendkívüli ellenálló képességet. A fenti anyagokat néhány segédanyaggal kiegészítve, (mint pl. elválasztópapírok, postforming papír, stb.) adott nyomáson és hőmérsékleten meghatározott ideig álló présben összepréselik. A présbe helyezéssel idejüleg nyomólemezeket helyeznek a melamingyantával átitatott felső rétegre, mely nyomólemezek felületüktől függően a lágy gyantába mintát nyomnak (prégelt, magasfényű, faerezetű, stb.). A dekorlemez felületi tulajdonságai a gyártás során alkalmazott hőtől, nyomástól és présidőtől függnek. A folyamat befejeztével az alkalmazott anyagok egy rendkívüli tulajdonságokkal bíró lemezben öltenek testet. A folyamat vissza nem fordítható, az alapesetben kb. 0,7 - 0,8 mm vastagságú lemez ettől a pillanattól kezdve " dekorlemez "-ként a belsőépítészet és sok más iparág alapanyagául szolgál. A CPL beltéri ajtó felületének gyártása abban különbözik a HPL-től, hogy az egyes papírrétegeket külön-külön papírtekercsekről egy berendezés a folyamatosan, lassú sebességgel haladó présbe húzza. A prés másik oldalán a kész, összepréselt lemez, vastagságtól függően feltekerhető, vagy a kívánt táblaméretre vágható. A folyamatos préselés során a fent felsorolt (nyomás, hő, idő) feltételek csak az áthúzásig állnak rendelkezésre, ebből adódóan a termék műszaki paraméterei is ennek megfelelően változnak.

A CPL és HPL lemezelt ajtóknál már elérhető, hogy a furnér ajtóval megegyezően az ajtó felületén a fa minta intarziás -furnérberakásos - legyen, azaz látványban néhol vízszintes szálirány néhol függőleges szálirány váltakozzon. Ez a lehetőség azért elérhető, mert vékony CPL lemezt - továbbiakban furnér teríték - a hordozó MDF felületre toldásokkal könnyen felragasztható a hordozó réteg teherbírásának csökkentése nélkül. A terítékek az azonos vastagság és a sík felületnek köszönhetően szinte láthatatlanul összeilleszthetőek. A CPL és HPL lemezek tökéletes azonos síkban történő ragasztása és anyagvastagsága miatt szinte vízzáró réteget alkotnak.

A tok általában az ipari felhasználás miatt sajtolt acél lemez ből készül melynek színét általában porszórással vagy festéssel a CPL vagy HPL ajtólap lemezéhez igazítják az úgynevezett UNI színek felhasználásakor.

A CPL felületű beltéri ajtó iránt , a lakosság körében is meglehetősen nagy kereslet miatt, több ajtó gyártó MDF tokszerkezetet gyárt laminált kasírozással. Vannak próbálkozások vékony 0,15 mm vastag úgynevezett CPL mikrofólia alkalmazására is a tok felületére a karcállóság fokozására, azonban a vékony CPL lemez merevsége miatt az üvegező léc néhol derék szög felületére nem feldolgozható. Általam ajánlott felhasználási terület általában: lakótéri extrém és ipari felhasználók ( fürdő ajtó, vizes helységek , fürdők )

 

 

 

Ezek a termékek már az ipari felhasználásnak is eleget tesznek a gyártástechnológiájuknak köszönhetően

A HPL beltéri ajtó felülete egy többlépcsős technológiai folyamat végeredménye, melyben fenolgyantával átitatott cellulózpapír réteg képezi a maganyagot, a hordozószerepet, a fedőréteg, egy melamingyantával átitatott valamilyen egyszínű, vagy mintás (pl. famintás, kőmintás) dekorpapírból áll, mely a gyártási folyamat végén a termék színét, mintázatát adja. A melamingyanta - mely az egyik legkeményebb gyantaféle - képezi a felület védelmét és biztosítja a kopással szembeni rendkívüli ellenálló képességet. A fenti anyagokat néhány segédanyaggal kiegészítve, (mint pl. elválasztópapírok, postforming papír, stb.) adott nyomáson és hőmérsékleten meghatározott ideig álló présben összepréselik. A présbe helyezéssel idejüleg nyomólemezeket helyeznek a melamingyantával átitatott felső rétegre, mely nyomólemezek felületüktől függően a lágy gyantába mintát nyomnak (prégelt, magasfényű, faerezetű, stb.). A dekorlemez felületi tulajdonságai a gyártás során alkalmazott hőtől, nyomástól és présidőtől függnek. A folyamat befejeztével az alkalmazott anyagok egy rendkívüli tulajdonságokkal bíró lemezben öltenek testet. A folyamat vissza nem fordítható, az alapesetben kb. 0,7 - 0,8 mm vastagságú lemez ettől a pillanattól kezdve " dekorlemez "-ként a belsőépítészet és sok más iparág alapanyagául szolgál. A CPL beltéri ajtó felületének gyártása abban különbözik a HPL-től, hogy az egyes papírrétegeket külön-külön papírtekercsekről egy berendezés a folyamatosan, lassú sebességgel haladó présbe húzza. A prés másik oldalán a kész, összepréselt lemez, vastagságtól függően feltekerhető, vagy a kívánt táblaméretre vágható. A folyamatos préselés során a fent felsorolt (nyomás, hő, idő) feltételek csak az áthúzásig állnak rendelkezésre, ebből adódóan a termék műszaki paraméterei is ennek megfelelően változnak.

A CPL és HPL lemezelt ajtóknál már elérhető, hogy a furnér ajtóval megegyezően az ajtó felületén a fa minta intarziás -furnérberakásos - legyen, azaz látványban néhol vízszintes szálirány néhol függőleges szálirány váltakozzon. Ez a lehetőség azért elérhető, mert vékony CPL lemezt - továbbiakban furnér teríték - a hordozó MDF felületre toldásokkal könnyen felragasztható a hordozó réteg teherbírásának csökkentése nélkül. A terítékek az azonos vastagság és a sík felületnek köszönhetően szinte láthatatlanul összeilleszthetőek. A CPL és HPL lemezek tökéletes azonos síkban történő ragasztása és anyagvastagsága miatt szinte vízzáró réteget alkotnak.

A tok általában az ipari felhasználás miatt sajtolt acél lemez ből készül melynek színét általában porszórással vagy festéssel a CPL vagy HPL ajtólap lemezéhez igazítják az úgynevezett UNI színek felhasználásakor.

A CPL felületű beltéri ajtó iránt , a lakosság körében is meglehetősen nagy kereslet miatt, több ajtó gyártó MDF tokszerkezetet gyárt laminált kasírozással. Vannak próbálkozások vékony 0,15 mm vastag úgynevezett CPL mikrofólia alkalmazására is a tok felületére a karcállóság fokozására, azonban a vékony CPL lemez merevsége miatt az üvegező léc néhol derék szög felületére nem feldolgozható. Általam ajánlott felhasználási terület általában: lakótéri extrém és ipari felhasználók ( fürdő ajtó, vizes helységek , fürdők )

Nos az első és legkézenfekvőbb különbség nem igényel komolyabb magyarázatot: esztétikum, tapintás megjelenés. Egy 30 000 Ft- os kilincsen külön dizájner gárda dolgozik, a végterméket pedig tesztelők tucatjai minősítik. Egy minőségi 20–30 000 Ft–os kilincs csak és kizárólag minőségi alkatrészekből készül, dupla rugóval biztosítják, hogy a kilincs 5 év múlva is vízszintesen álljon (ezért is olyan nehéz lenyomni őket), felületképzésüknek köszönhetően pedig akár napi 50 izzadt tenyér hosszútávú gyötrésének is könnyedén ellenállnak.

Egy minőségi ajtókilincsre extrém hosszú garanciát vállal a gyártó, nem ritka a 20–40 év jótállás sem!

Általánosságban kijelenthető, hogy a beltéri ajtó színvonalával arányban lévő kilincset érdemes választani.

Általános: megközelíthetőség, nyitvatartás..

Nos, bárinek szívesen közzétesszük lakását, függetlenül attól, hogy egy egyszerű panellakásról vagy exklúzív villáról van szó. Előszeretettel fotózunk le olyan beltéri ajtóinstallációkat, melyek még még nem szerepelnek típuslistánkban, így ha ajtódat Te magad tervezted vagy olyan fafurnér-, pác-, vagy üvegkombinációt találtál ki, ami nekünk is új, akkor mi fogunk udvarolni Neked, hogy lefotózzhassuk a lakásod! Így született meg pl. a Stamford ajtó, a Bilbao - Malaga ötvözete, az Ottawa ajtó. Ha szeretnéd, hogy a már kész munkát lefotózzuk, kérlek jelezd az irodának!

Két termünkben összesen több mint 100 ajtó található, fontosabb mintaajtóink:

Szabvány Dekor felülettel: Oxford IV ajtó, Milano ajtó, Phoenix ajtó, Malaga ajtó,

CPL felülettel: Saint Qentin, Jerez ajtó, Gunma III, Jerez, Boston V ajtó

Fafurnér felülettel: Bilbao ajtó, Caroline ajtó, Hector ajtó, New York ajtó, Kyoto VII ajtó

Mindig igyekszünk a lehető legnagyobb választékot bemutatni termünkben, így átlagosan 60 kürüli mintaajtó tekinthető meg termünkben. Ez a szám elsőre elég soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy alapvetően 5-féle felülettel készítünk beltéri ajtókat (fa, furnér, festett, CPL, dekor) és minden felülettel szeretnénk a lehető legtöbb variációt bemutatni - természetesen nyitható-csukható állapotban- , már nem is olyan nagy ez a szám, ezért folyamatosan bővítjük stúdiónkat. Fontos tudnod, hogy az olcsoajto.hu és az ajtohaz.hu webhely kínálatát is a központi bemutatótermünkben tudod megtekinteni!

Semmi akadálya, viszont a megrendelésnél ezt feltétlenül fontos megemlítened, különben automatikusan beüvegezzük az ajtódat. Ha Te magad készülsz beüvegezni az ajtódat, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy bizonyos modellek esetében az üvegezés igen nagy szakmai készültséget igényel, ilyen pl. a Coral Springs , Provo ajtó, illetve az osztóléces modellek esetében is igen macerás és babramunka a léceket egyenként felhelyezni az ajtóra, pl. Kyoto IV ajtó, Kyoto V ajtó..

Ha kedved tartja, akár Te magad!

A tervezéshez kedvedre válogathatsz számtalan sikermodellünk közül. Tervezéskor ajtódon kedvedre változtathasz, elhagyhatsz, vagy hozzá tehetsz üvegmezőket, fémcsíkokat helyezhetsz el tetszőlegesen, a méret miatt pedig egy percig se törd a fejedet, az nálunk csak részletkérdés.

Egy Ajtóház beltéri ajtó általában a saját dizájnereink, kollégáink és lakberendező partnereink ötletei, tervei alapján születik meg. Az ajtó tervezésénél figyelembe vesszük a legújabb bútor- és burkolat trendeket, a vásárlói igényeket, így a mintapalettánkon szereplő modellek mindig frissek és naprakészek. A dizájnon túl olyan funkcionális szempontok is szerepet játszanak a tervezésnél, mint pl. hogy a fürdőajtó jelzésértékű üvegei dizájnban passzoljon a nappali ajtó nagy fényáteresztő képességű Ajtóház modelljéhez.

Bemutatótermünkben átlagosan 3-4 értékesítő dolgozik egyszerre, ezért hétköznapokon bármikor ellátogathatsz hozzánk, szinte azonnal szakértő, s egyben segítőkész kezekbe kerülsz. A beltéri ajtó kiválasztása nem egyszerű feladat, hisz sok szempontot kell szem előtt tartanod. Ahogy az ajtó igénybevételére, ugyanúgy a biztonságra (értsd: a nagy üvegfelület veszélyes lehet kisgyermek mellett, ám cégünk erre is kínál megoldást), s persze nem utolsó sorban a beltéri ajtó környezethez való illeszkedésére is tekintettel kell lenned. Kollégáink egész biztosan segédkeznek majd a számodra minden szempontból a legmegfelelőbb beltéri ajtót kiválasztani.

Beltéri ajtó megendelést leadó emberek

Bonyolultabb fafurnér vagy festett beltéri ajtó megrendeléseknél, ahol több, mint 200 felület, üvegezési és rajzolati minta áll rendelkezésedre, ajánlott az időpont egyeztetés, s lehetőleg minimum 1-2 nyugodt órát szánj a tervezésre, hisz amint azt a fent leírtak sejttetik, rengeteg izaglmas variáció merülhet fel, széles skáláját sorakoztatva az egyedinél egyedibb beltéri ajtóknak.

zsúfolt beltéri ajtó eladótér

Hétvégi nyitvatartásunk alkalmával (szombat 9-13 óráig) bemutatótermünk meglehetősen zsúfoltá válik, ilyenkor nem ritka, hogy 30-40 látogató tartózkodik egyszerre a stúdiónkban, hogy két termünkben több, mint 100 kiállított ajtó közül szemügyre vehessék a tetszésüket elnyert darabokat. Ha már konkrét elképzelésed van az ajtóddal kapcsolatosan, természetesen szombaton is fel tudjuk venni a megrendelésedet, maximum 10-15 percet várnod kell segítő kollégánkra, aki készséggel áll majd szolgálatodra, válaszol kérdéseidre, s megrendelheted nála az általad választott ajtót/ajtókat.

Zsúfoltabb időpontok: hétköznap 17-18 óra között, péntek délután, szombat 10 óra után.

Dizájn: üvegezés, rajzolat, szín

Az egyik leggyakoribb igény beltéri ajtókkal szemben, hogy a két elszeparált helyiség között fény- és vizuális kapcsolatot teremtsenek. Beltéri ajtó üvegezéséhez az ablakoknál megszokott üvegtípusokat szokás alkalmazni; húzott síküveg, hengerelt üveg, homokfúvással vagy savmaratással homályosított üveg, edzett síküveg, ragasztott biztonsági üveg, mintás öntött üveg, huzalbetétes öntött üveg. A ma már esztétikai okokból beltéri ajtóknál nem alkalmazott módszer a szögelés és gittelés, vagy tapasztás, a másik módszer a beszegező vagy szegőléces rögzítés. A stabil és biztos, rezonanciamentes üvegrögzítés kiemelt fontosságú egy beltéri ajtó üvegezésénél, hiszen a rezonáló üveg jelentősen lerontja a felhasználó konfortérzetét, továbbá a lötyögő, kopogó üveg hajlamosabb a törésre, repedésre, ami biztonsági okokból veszélyes. Manapság az üvegezés, mint dekorációs dizájnelem is szerepet játszik a beltéri ajtó tervezésekor, így jöhetnek létre olyan dizájnajtók mint pl. a Gunma III, Milano, vagy New York modellek.

Ez attól függ, milyen ajtót választasz. A Kyoto széria az egyik legnagyobb fényáteresztő képességű ajtó, ennél több fényt csak az edzett üvegekkel kombinált Glass Line ajtók képesek átengedni, mint a Monte Carlo vagy a New York. Üveg terén nincsenek nagyobb különbségek, szinte mindegy, hogy savmart vagy screen üveget választasz az ajtódba, fényáteresztés szempontjából ugyanaz lesz a végeredmény.

Természetesen vásároltsz a réz színű ajtókilincshez vagy a bronz színű szellőzőrácshoz színben passzoló pánttakaró sapkát, amivel a beltéri ajtó minden eleme passzolni fog egymáshoz.

Természetesen igen, azonban terveidet mindenképpen egyeztesd az Ajtóház szakembereivel, hiszen a beltéri ajtóknak vannak alapvető műszaki paraméterei, amivel esetleg Te nem vagy tisztában. Értékesítő kollégáink olyan fontos szempontokkkal is tisztában vannak, mint funkció, használhatóság, stílusazonosság, így az olyan gyakran felmerülő "problémás" ajtótípus választásokat is könnyedén lekezelik, mint a fal előtt futó tolóajtó kérdése.

Természetesen, de bizonyos mennyiség fölött a beültetett acélrudak már hatást gyakorolnak az ajtó árára és természetesen az esztétikumra is.

Ideális fémrúd mennyiség kb. 2 - 4 db, pl. Oxford IV, Essex ajtó. Ha ennél többet rendelsz, az ajtó meglehetősen rácsos vagy létra hatású lesz. Fémcsíkok keresztezése egyáltalán nem ajánlott.

Mesterséges felületű ajtó esetében a csík egy úgynevezett alumínium dekorit lemez, míg fafurnér és festett ajtó esetében 4 mm x 4 mm-es szálcsiszolt rozsdamentes acélrúd.

Kedves Andrea!

Modern házat szeretnék, a laminált lap világos barna árnyalatú, a fal pedig fehér lesz, már megrendeltem a dió színű gardróbszekrényt krém üvegekkel. Ezért a Glass Line New York ajtóra gondoltam bükk színben, vagy a Kyotora, mert szeretném, ha a lakás világos lenne. Ezek az ajtók a minimál stílusba beleférnek? Ön milyen színt és modellt ajánlana?

Előre is köszönettel, Gyula.

Kedves Gyula!

A leírtak alapján a New York típusú beltéri ajtót ajánlom bükk kivitelben. Szép, elegáns ajtók, világos felülettel, szellős, modern hatást ér el vele.

Andrea

Sz. Wargha Andrea

lakberendező

Igen, ez manapság már egye rendszeresebben felmerülő igény. Bizony kevesen használják a kulcsot, az esetek többségében el is veszítik azokat. Bizonyos dizájnajtók szinte megkövetelik a kulcsluk kivágás nélküli kialakítást (Dakar ajtó, Corona ajtó, Monte Carlo ajtó, Oxford II ajtó), a lényeg, hogy Te magad döntöd el kérsz-e vagy sem kulcsluk kivágást.

Sajnos a kilincsed mellé automatikusan kapod az alsó címet, tehát pénzt ezzel nem tudsz spórolni.

Ha idő folyamán meggondolod magad, és úgy döntesz, hogy mégis használnád a zárat az ajtóban, semmi gond, hiszen a zárszerkezet az megegyezik egy hagyományos kulcslikas ajtóval, utólag bármikor kifúrható az ajtó felülete és a kilincs alsó rozettája felhelyezhető!

Sokan gondolják, hogy a kulcsluk nélküli kialakítás csak a modern ajtóknak áll jól. Ha ellátogatsz bemutatótermünkbe, álomszép klasszikus stílusú ajtókon tudjuk cáfolni ezt az elgondolást.

Tisztelt Sz. Wargha Andrea! Leendő családi házunkba szeretnénk egzotikus hangulatot teremteni. Bútoraink nagyrészt a Manna üzlet stílusát tükrözi, tehát minden középbarna teakfából lenne. A padló sötétbarna járólap (de nem a hagyományos csempe fazon, hanem inkább fa hatású), az ablakkeret pedig barnásfekete. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ehhez passzol-e a barnásfekete beltéri ajtó, vagy az összhatás már nagyon sötét lenne így? Válasszak inkább világosabb ajtót és ezálltal világosabb ablakkeretet? Vagy netán a padló legyen világosabb? Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel; Nagy Éva

Kedves Éva! Ahhoz, hogy érdemben tanácsot tudjak adni, ismernem kellene a tér adottságait, fényviszonyait, méretét, bútorozását. stb. Így csak általánosságban írok. Valóban kicsit soknak tűnik első hallásra a sötét faszín. Amit meg kell fontolni: a sötét parketta térszűkítő hatású és minden porszem meglátszik rajta. De nehéz ehhez a világhoz megfelelő világos parkettát választani, tehát szerintem bevállalható. Amire ügyelni kell, hogy sok világos felület legyen: falak, kanapé, függönyök, szőnyeg, amik oldják a bútorok, parketta és a beltéri ajtó sötét színét. Az Ajtóháznál teakfa furnérból bármilyen formavilágú ajtót elkészítenek, árban is elérhető, lehet esetleg a pácolása kicsit világosabb árnyalatú a többi bútornál. Sok sikert kívánok a lakás berendezéséhez! Andrea

Javasolt modellek: Nagano ajtó, Boston ajtó, Saga ajtó

Kedves Andrea! Hát igen, a felújítás megkezdése előtt mindenki azt gondolja, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga... Aztán jönnek a kérdőjelek. Az én problémám a következő: modern házat szeretnénk; eddig azt gondoltam, hogy minden világos lesz, de végül megegyeztünk a férjemmel, hogy sötét árnyalatú laminált padlót vásárolunk és a fal pedig vagy fehér vagy valamilyen világos szín lesz (nem sárga!)... A kérdés: milyen színű beltéri ajtót vegyünk? Olyan sötétet, mint a padló (mi van, ha nem pont olyan színű??) vagy esetleg fehéret, de akkor a fal fehér legyen? Vagy célszerűbb mégis a világos (juhar) padló? Az Önök kínálatából nagyon tetszik a Kyoto ajto. Előre is köszönöm a valaszát! Üdvözlettel; Ludwig Judit

Kedves Judit! Hát igen, a felújítás nem könnyű. Valóban nehéz pont olyan árnyalatú ajtót venni, mint a parketta. Nem is cél. A döntésnél fontos tudni, hogy ami sötét, az hangsúlyos elemévé válik a térnek. El kell dönteniük, hogy mire szeretnék helyezni a hangsúlyt a térben: bútorok, textilek, parketta, ajtók… Mert még csak most jön a bútorok kérdése! Lehet sötét parkettán világosabb bútor és ezzel harmonizáló ajtó is. Pl. fehérített tölgy.. Ekkor talán meg lehet közelíteni az Ön által elképzelt világos összhatást, és a parketta kiemelné a bútorok szépségét. Ha az ajtó is a parkettához hasonlóan sötét lesz, hangsúlyosabbá válik, ekkor letisztult bútorokat, textileket, színeket javaslok. Ami a falszínt illeti, nem gondolt világos kávészínre??? A Dulux honlapján keresgélhet és kipróbálhat színeket. Árban viszont a Poliofarbe festékei elérhetőbbek. A Kyoto ajtó egyébként jó választás, időtálló, nemes vonal. Remélem, tudtam segíteni. Andrea

Javasolt modellek:

Kyoto IV, Kyoto V

Kedves Andrea! Sok utánajárás után megtaláltam az Ajtóházat, az árak nagyon rendben vannak, fiatalosak, rugalmasak és van választék bőven. Segítenek is amiben tudnak, de én rém nehezen döntök mindenben! Lakásomban minden Ikea az utolsó szegig, a vilásos színeket szeretem (bár a wenge Iwaki ajtó screen üveggel nagyon megfogott a teremben), a modern fiatalos hangulatot, s max 45-öt szánok egy ajtóra. Segítségedet köszönöm: Bécsi Zoli

Kedves Zoli! Az Ikeának is sokféle stílusa van. Ha minmálba hajló a berendezés, akkor alkalmazhatod az Iwaki ajtót. Ha a wenge színt választod, elég ütős, kontrasztos lenne. Sok függ a parketta színétől is. Én inkább világosabb színt választanék, fehérített tölgy vagy bükk változatban. Andrea

Javasolt modellek:

Oxford ajtó, Gunma ajtó, Akita ajtó

Kedves Andrea! Elolvastam az összes eddigi kérdést, hátha már azok között megtalálom az engem érintő ajtóproblémát. Meg is találtam meg nem is, ill. a válaszok alapján teljesen elbizonytalanodtam. Nálunk a bútorok wenge színűek, a nyílászárók mahagónik lettek (sajnos ott wenge szín nem volt). Jártunk a Száva utcában és ott parkettából: Regency / Thermo Tölgy-ön (sötét barna) ill. a beltéri ajtó közül az Express Line/ Miami - Phoenix ajtón gondolkodunk, wenge színben. A ház elvileg napos lesz, sok üvegfelülettel ill. a falak színe is világos lesz. A bizonytalanságom abból adódik, hogy a válaszok között egyrészt olvastam olyat, hogy az ajtó színe harmonizáljon a padlóval, ill. olvastam a válaszok között olyat is, hogy ez így túl sötét lesz. Melyik a fontosabb, ill. ha nem vagyunk benne teljesen biztosak, hogy elegendő fényt fog kapni a helység, akkor melyik színt ajánlaná egy sötét padlóhoz a korábban leírt színek mellé? Válaszát előre is köszönöm! Boglárka

Kedves Boglárka! Mindig az egyedi esetet vizsgáljuk. A kültéri nyílászárók függönyözés után valószínűleg nem lesznek a belső tér meghatározó színei, tehát az ajtóknak nem kell a kültéri nyilászárókhoz igazodniuk. Mint írja, a terek szellősek, világosak (nap, falszínek..). Én támogatom az elképzelésüket a parketta és a beltéri ajtó vonatkozásában. Ekkor a bútor és az ajtó fog harmonizálni, a parketta kicsit eltér, de hasonló színvilág. Ekkor a bútort kiemeli. Magam is most építkeztem, és bátran alkalmaztam a sötét nyílászárót és parkettát még olyan folyosón is, ahol egy pici ablak van csak. Betettem több helyi világítást. A lényeg, hogy a lakás egységes benyomást tegyen. Használjon helyi fényeket, tükröket..

Javasolt modellek: Monte Carlo ajtó, Saint Quentin ajtó, Peru ajtó

Tisztelt Andrea! Három gyerekes család vagyunk, strapabíró és a gyerekek számára is biztonságos ajtót keresünk, ugyanakkor fontos hogy bizonyos helységekbe fény is szűrődjön át. Tökéletes megoldást jelentenének a csíküveges Ajtóház ajtók, de klaszikus hangulatú lakásunkhoz lehet, hogy nem igazán illeszkednek (sok az örökölt antik bútor). Mindenképpen CPL felületet választanánk, mivel karcálló és tetszik a barázdáltsága, a lakásban uralkodó színek: vörös, mahagóni, dió. Segítségedet előre is köszönöm. Temesvári Ildikó

Kedves Ildikó! Átmeneti megoldásnak a Trendline Malaga ajtóit vagy a Kyto ajtóját ajánlom. Nem túl klasszikus, de semleges hatású. Színben a parkettához igazodjanak vele. A kisebb fesztávolságú üveget nehezebb betörni (Paris, Marseille, Nishio stb.), továbbá minden barkácsboltban kapható felragasztható biztonsági fólia, amit kifejezetten erre a célra találtak ki, ha ezt használjátok szinte bármelyik üveges ajtót választhatjátok! Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea! A segítségét szeretném kérni. Lakást vásároltunk egy 1972-ben épült téglaházban. A felújítási munkák már zajlanak (vezetékek, csövek cseréje). Kérem segítsen nekem ajtószínt választani. A lakás színes, de minimalista lesz. A nappali élénk piros, az étkező és a konyha intenzívebb barack, az előszoba friss zöld, a dolgozó szoba narancs, a hálószoba falai pedig mély lilák lesznek. Minden szobában világos cappuccino mennyezet és fehér dísz szegély lesz körbe a mennyezet és a falak találkozásánál. A parkettát (nappali, dolgozó) wenge színűre tervezzük (fehér, törtfehér ülőgarnitúrákkal). A járólapok (mosdó, fürdő, előszoba, konyha) fekete márvány hatását keltik, vizes helységekben fehér márvány hatású csempével. A nagy kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ehhez a színkavalkádhoz milyen színű (és esetleg stílusú, konkrét típusok) beltéri ajtókat javasolna, melyek minden helységben univerzálisan használhatóak lennének? Én gondoltam eddig a wengére és a juharra. Illetve ha feltarthatom... Ön milyen színvilágú irodabútort és nappalit (ülőgarnitúra, bútorok) javasolna? Segítségét előre is köszönöm- Üdvözlettel, Péter

Javasolt modellek: Gunma II ajtó, Saga ajtó, Boston IV ajtó

Kedves Andrea! 68 m2 - es modern, minimalista stílusú, nagy belmagasságú lakásomba keresek beltéri ajtót, az uralkodó színek a wenge és a dió (parketta és konyhabútor), és nem tudom eldönteni, hogy melyikhez igazodjak. Úgy gondolom a wenge szín univerzálisabb lehet, lévén hogy kevésbé hangsúlyos rajzolatú a felülete. Várom válaszod: Selmeci Kriszta, III. kerület

Kedves Krisztina! Én is inkább a parketta színéhez hangolnám a beltéri ajtókat. Andrea

javasolt modellek:

Bismarc ajtó , Francis ajtó

Szia Andrea! Milano ajtót választottam panel lakásomba, színe wenge dekor, az üveg sav, jó az ára, mégis ütős, és szeretném a fürdőre és a WC-re is ezt tenni, viszont aggódok, hogy zavaró lesz a bent tartózkodóknak az üvegezés. Szerinted? Tündi

Kedves Tündi! Sok függ a dizájntól és a kapcsolódó terek fényviszonyaitól. Ha nem túl nagy az üvegfelület és ablaktalan helyiséget választ el ablakostól, savmart változatban alkalmazható. Egyébként intimebb, ha teli. Üdvözlettel: Andrea

Javasolt ajtók: Kent ajtó, Sizuoka ajtó

Kezdem az elején. Általánosságban annyit, hogy a dizájn kiválasztása előtt érdemes tudnod, hogy:

Ablakodra lesz a kilincs?

Ha modern nyíló, bukó, vagy bukó-nyíló ablakra, akkor az ajtókilincsek fazonjával megegyező, speciális mechanikájú ablakkilincsre van szükséged. Ebből óriási a választék. Szinte mindegyik ajtókilincshez tartozik ilyen ablakkilincs, minden létező felülettel. Rendszerint ugyancsak speciális mechanikájú kilincsre van szükség az erkélyajtó esetén is. Ezért ezt a típust erkélyajtó kilincsnek is hívják.

Ha régi, hagyományos ablakod van, akkor valószínűleg a Pinocchio félfordítós ablakkilincs-család lesz a megoldás a problémádra. Ez szintén több felülettel és két formában kapható.

Milyen ajtóra lesz a kilincs?

Beltéri ajtó

A belső ajtók általában normál, kulcsos zárral szereltek → kulcslyukas, (BB) kilincsre van szükség ez esetben. Lehetnek speciális toalett-zárral szerelve is (pl. fürdőszobaajtó) → fordítógombos kilincset ( WC ) kell vásárolni ilyenkor. Ez igen hasznos, mert így belülről kulcs nélkül tudjuk zárni a helyiséget. Biztonságos is, mert veszély esetén kívülről egy lapos fémtárggyal (pénzérmével) könnyen nyitható marad az ajtó.

Bejárati ajtó

Általában speciális biztonsági zárral szerelik a bejárati ajtókat, biztonsági zárbetéttel → cilinder zárbetétes (PZ) kilincsre van szükségünk ilyenkor.A vásárlók néha úgy hívják, hogy recés kulcs. Növelhető a biztonság gombos kilincsgarnitúra felszerelésével is. Fixgomb esetén kívülről csak kulccsal nyitható az ajtó. Még biztonságosabb, ha kifejezetten biztonsági veretet használunk. Ilyenkor kívülről nem látszik és nem is oldható a felszereléshez használt csavar.

Ha mindenképpen rangsorolni kell őket, akkor talán a screen ajtóüveg jobban átlátszik, de ez a differencia maximum akkor mutatkozik meg, ha az üveghez képest 3 cm-re helyezel egy tárgyat, 10 cm-es távolságra már egyik üveg mögül sem tudod kivenni az alak formáját sem. A két ajtóüveg közül ne az átláthatóság alapján válassz, hanem a dizájn alapján, modern ajtókhoz (Akita , Nagano, stb.) a savmart üveg a jobb választás, míg klasszikus ajtókhoz (Malaga, Granada) a screen üveg a jó választás.

Igazából bárhova, ahol nem szempont a a fényáteresztő képesség. Az esetek többségében ára miatt esik rájuk a választás, de pl. egy amerikai dió fafurnér beltéri ajtó tele kivitelben mindenkit levesz a lábáról. Már az olyan egyszerűbb üvegezésekkel, mint pl Saga, Kent, vagy Sizuka könnyen és hatásosan feldobhatod a monoton felületet!

Modern ajtókon elsősorban a rozettás kilincsek mutatnak jól, például a Kyra vagy Theme pro, míg hagyományos, klasszikus ajtókra, illetve felújított, újrafestett ajtókhoz a hosszúcímkés kilincseket ajánljuk. Újrafestett ajtóknál szempont lehet a régi kilincs nyomainak eltakarása is.

Hosszúcímes kilincsek vásárlásakor ügyeljen a méretezésére (kilincsközép és kulcslyuk közép távolságára). Amennyiben a zárszerkezet azt lehetővé teszi, átmenő csavarok használatát javaslom a tartósabb, stabilabb felszereléshez, mint például a projekt ajtókhoz.

Persze, sokan választják ezt a megoldást, amikor az ajtók stílusazonosságára törekednek, de nem szeretnének minden helyisére üveges ajtót. Kitűnő példa erre a Mobedy ajtó, ahol a Kyoto VII ajtó üvegének helyére színazonos panelt teszünk. A végeredmény egy csinos, elegáns, modern ajtó, ami nem átlátható, és fényt sem ereszt át egyik helyiségből a másikba. Bármelyik üveges ajtó betétezhető és fordítva, a Tiéd a döntés!

Kedves Andrea! Többször is jártunk az Ajtóháznál, nagyon tetszik a barátságos bemutatóterem és az eladók hozzáállása, viszont a dizájnt még nem tudtuk kiválasztani, csak a felületet. A CPL dió az egész családnak bejön, drapériában tudunk is hozzá illőt választani, hogy egységesítsünk egy kicsit, viszont dizájn tekintetében nagyon megoszlik a véleményünk. Nekem a Kent ajtó tetszik a legjobban (ezt csak fürdőre és WC-re használnám savmart üveggel), a párom ragaszkodik az Akitához minden helységre. Ha jól sejtem, ez a két típus nem igazán passzol egymáshoz. Te mit javasolnál? Hosszú Zita

Kedves Zita! Örülök, hogy színt sikerült választanod, elég gazdag a választékuk. Ami a stílust illeti, sok függ a lakás hangulatától. Az Akita kicsit minimálba hajló, a Kent pedig semleges. Ennyire kis felületű üveggel savmart változatban lehet WC-n és fürdőn is alkalmazni, ha a kapcsolódó terek fényviszonyai megkívánják. Egyébként jobb a tele ajtó. Remélem segítettem. Andrea

Létezik megoldás az efféle, egyedi beltéri ajtót érintő üvegezési problémára is. ilyen esetben általában ajtólap vastagságú üvegtömböt alkalmazunk, az üveg vastagsága gyakorlatilag teljesen megegyezik az ajtó vastagságával, tehát síkban van azzal, így nincs ki- vagy beugrás. Szép, esztétikus és modern üvegezési trükk, amit természetesen csak áldozatok árán lehet megvalósítani. Az egyik áldozat az maga a fény; 40 mm vastagságú üvegen már komoly veszteségek árán tudja átverekedni magát, de ilyen üvegezésnél nem a fényáteresztő képesség a legfőbb kritérium, de természetesen látszani fog, hogy fényáteresztő üveg van az ajtóban. A másik áldozat a pénztárcád, hiszen az üveg ára ilyen vastagsági méretben meghaladja 60 000 Ft. + ÁFA / m2 árat, tehát elsősorban olyan kevés üvegből építkező csíküveges ajtóknál ajánljuk ezt trükköt, mint pl. az Iwaki vagy a Saga.

Egyedi gyártású CPL ajtók esetében nincs akadálya. Ha jobban megnézed, a Kyoto, Jerez, Milano ajtók mind-mind ugyanazon a sémára épülnek, ha kedved tartja átméretezheted bármelyik ajtónk üvegmezőjét, ezzel is frissíted az ajtópalettánkat. További egyedi dizájn lehetőség, hogy szinte tetszőleges számú osztólecet heyezhetsz az ajtód üvegére, mint pl.a Bern III, a Kyoto VII ajtók esetében tettük. Ha Neked nem tetszik az üvegező léc látványa, bátran válogass az edzett üveggel kombinált üvegajtóink között, pl. Saint Quentin, N Y ajtó.

Az egyik legnagyobb dilemma a színkérdés. "Parkettához az ajtót, vagy próbáljunk meg más színt belevinni?"

Általános szabály, hogy ha nem tudsz pont olyan színű ajtót találni (valószínűleg nem tudsz), akkor érdemes kontrasztot teremteni, tehát teljesen más színt választani.

Szerencsére a mai divatirányzat is ezt diktálja, hiszen a fekete - fehér csempék, bútorok idejét éljük.

Rajzolatokra viszont feltétlen fontos odafigyelni, tölgy a bükkel és a dióval nem igazán passzol, ezért inkább szoktuk a rajzos furnérhoz egyenes szálú vagy homogén fatípussal, vagy fóliával kombinált ajtókat ajánlani. Egy szép fehér vagy bézs festett ajtó pedig szinte mindenhez megy.

Alapból minden ajtónak sarkos a lap- és tokélképzése, hiszen a mai modern dizájn ezt kívánja meg. Természetesen ez alól is van kivétel, tipikus példa erre a Baltimore beltéri ajtó, mely íves üvegezésével szinte kívánja a gömbölyítéseket. Amennyiben fafurnér ajtóról vagy festett ajtóról van szó, minden részegységet lehet gömbölyítve kérni, tehát kérheted csak a tokborítást, csak a tokmagot és csak az ajtólapot gömbölyítve. A gömbölyített ajtóélek vitathatatlanul ellenállóbbak a hétköznapi sérülésekkel szemben, de nem minden stílusú ajtóhoz illik.

Manapság ismét a szögletes “kocka” formák világát éljük, minimál stílusú, csíküveges, kereszt terítékes dizájn ajtókon a kör alakú vagy ne adj isten hosszú címes kilincs bizony elég érdekesen mutatna.

A divatirányzatot felismerve a legtöbb kilincs gyártó kihozta a körcímes ajtó kilincseinek felfrissített “kocka” kivitelét is, de természetesen vannak önálló szögletes modellek is.

Formájukon és - mivel sajnos divatról van szó – árukon kívül szinte semmiben nem térnek el a hagyományos körcímes kivitelektől, válogass kedvedre!

Általában 20 és 40 mm vastagságú lécekkel dolgozunk. Fontos tudnod, hogy esztétikailag nem mindegy, hogy mekkora üvegmezőre hány és milyen vastaságú lécet választasz, általános szabály, hogy minél nagyobb az üvegmező, annál több léc látványára van szükség (kivétel Bern III), hogy ezt több vagy vastagabb léccel érjük el, az már gusztus dolga. Sok léces verzió a Kyoto VII, kevés, de vastag léces verzió a Kyoto IV ajtónk. Olyan ajtók esetében, ahol már eleve több üvegmező van (pl. Ishumi), nem javasolt a díszléc alkalmazása.

Vannak kevés léces modellek (Kyoto 4) és vannak több léces modellek (Kyoto 7), a lényeg, hogy annyi lécet tervezhetsz amennyit csak akarsz, de fontos figyelembe venned a lécek és az üvegek arányát, azaz minél nagyobb az üvegmeződ, annál több léc látványa esik jól. Aztán hogy a lécek számát vagy azok vastagságát növeled, már részlet kérdés. Az osztóléces ajtódat bátran kombinálhatod léc nélküli verziókkal (Kyoto).

Felületek, ajtótípusok: CPL felület, szabvány ajtó

A lakkozott HDF ajtó a dekorfóliás ajtók tapintására, látványára hasonlít leginkább. A felület gyártása azonban merőben más.

A dekor beltéri ajtó felülete valójában egy kasírozott fóliaréteg, azonban itt egy festőhenger nyomja a fautánzat felületet a HDF-re, majd a szárítás után a felület kap egy védő lakkréteget. A lakkréteg vastagsága és mennyisége függ a felhasználási területtől és az alkalmazott technológiától is. Általában az ajtógyártáshoz használt felületeknél úgynevezett kétszer lakkozott HDF-et használnak. A tok anyaga és kialakítása megegyezik a fóliás ajtó MDF anyagával. Az ajtó és a tok felülete nem lakkozott, hanem alkalmazási területtől függően fóliázott.

Általam ajánlott felhasználási terület általában: lakótéri

Az igazi, a klasszikus, a jól bevált. Aki lakásfelújításra adja a fejét és a szülei régebbi házát vagy lakását modernizálja, általában ezeket az ajtókat találja otthonában.

Jártában, keltében mást nem is nagyon lát az ember a barkácsáruházak polcain pallótokos és gerébtokos verzióban.

Aki nem minden nap foglalkozik a beltéri ajtópiac divatirányzataival, meglepődik a szaküzletben, hogy beltéri ajtó lehet más is: laminált, festett MDF, furnérozott. Általánosságban elmondható, hogy a kezeletlen barkácsáruházas beltéri fa ajtó gyenge minőségű, tele van fahibával és nincs megfelelően szárítva. A cél a termék legolcsóbbá tétele, így a beltéri ajtótok kivitele „falazós”. A megvásárlása után még számtalan munka van vele, mire otthonunk dísze lehet. A ráfordított összeg és munka miatt általában a végén drágább, mint egy laminált ajtó. Az ajtók légzáró gumitömítés nélkül készülnek és kizárólag a minimál igényeknek felelnek meg. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol a funkcionalitás messze megelőzi az esztétikai igényeket.

A felületkezelt tömör fa ajtó

Kidolgozásában a fenti ajtó szöges ellentéte. Kidolgozott részletek, finoman megmunkált felületek jellemzik. Szinte kizárólag utólag szerelhető, állítható tokos kivitelben készülnek légzáró gumitömítésekkel méretre gyártva. Sok kültéri nyílászáró gyár sajnálatosan a rettentő sok kézimunka miatt és a hosszadalmas felületkezelés miatt feladta a gyártását. A belső ajtó anyag- és munkaigénye megegyezik egy bejárati ajtó készítésével, azonban annak csak töredék értékén kerül a fogyasztókhoz. Megjelenésében és minőségében a furnérozott beltéri ajtó méltó ellenfelei. Az ajtó gyártásának azonban vannak korlátai, nem készíthető belőle sík felületű, tele ajtó. A csapok és betétek miatt többnyire mediterrán jelleget sugároznak. Az üvegbetét ólomüveg vagy igényes katedrál üveg. A tele ajtó az üveges pár betétes verziója, ami úgynevezett domború betétekkel készül. A hasonló fazonú furnéros ajtókhoz képest jelentős eltérés csak az ajtó üvegező léceiben van. A tömör ajtók lécei az ajtólap síkjába simulnak, így méginkább fokozzák minőségi megjelenését. A tömörfa kategoriában megjelent egy új irányzat, mely elhozta a tömörfa szerelmeseinek a modern ajtót.

Az ajtó színei a narancsos cseresznyéről és bársonyos mahagóniról dióbarnára és wenge színre változtak. A ívek és betétek eltűntek, lett helyette szögletes formavilág savmart vagy screen üveggel, valamint kilincs, szögletes rozettával.

A beltéri ajtók az olcsó kategóriában általában megállnak 50.000 Ft alatt, míg a prémium kategóriás ajtók pedig innen kezdődnek. Az alsó kategóriában a szabvány méretű (természetesen MSZ) beltéri ajtó jellemzően olcsóbb, mivel ott az egyedi méretre vonatkozó vásárló igények szinte semmilyen szerepet nem játszanak, így hatalmas üzemek egy kaptafára tudják tömegesen gyártani az ajtókat, ami a lehető legalacsonyabb előállítási költséget eredményezi.

A beltéri ajtókat alapanyagukat tekintve négy fő csoportra oszthatjuk: fa beltéri ajtó, fém beltéri ajtó, üveg beltéri ajtó, acél beltéri ajtó. Bár korábban csak és kizárólag a tömörfa beltéri ajtót illették "fa ajtó" jelzővel ma már a kategóriák szűkösségének köszönhetően ide soroljuk a fafurnér beltéri ajtót, a CPL ajtót és a dekor ajtót is. Ezek az ajtók fa, vagy annak valamely feldologozásából származó fa jellegű alapanyag felhasználásával készülnek. A tiszta fa beltéri ajtó ma már meglehetősen problémás terméknek minősül, csak kevesen tudnak minőségi alapanyaghoz jutni, és még kevesebben tudják azt szakszerűen feldolgozni, így a beépített tömör fa nyílászárók idővel csavarodhatnak, vetemedhetnek, ami igen nagy bánat mindenkinek.

Fém beltéri ajtók szinte csak ipari és kevésbé igényes helyeken találhatóak. Hidegen vagy melegen hengerelt lemez felhasználásával készülnek, igényesebb helyekre alumínium szerkezeteket szokás építeni. Az alumínium beltéri ajtókat viszonylag költséges előállítani, de az eloxált felületű kivitelek időtállóak és esztétikusak.

A műanyag beltéri ajtók nem igényelnek felületkezelést, ezért igen elterjedtek. Hazánkban jellemzően PVC-ből gyártják őket összekapcsolható, áttetsző, színezhető kivitelben. Áruk és könnyű alakíthatóságuknak köszönhetően igen gyakoriak.

Ez az igényes felső kategória technikailag egy 0,6 mm vastag, valódi fa burkolat az ajtó felületén. A furnérozott beltéri ajtó készülhet hazai és trópusi, úgynevezett egzóta fafajok felhasználásával is. A hazai fafajok közül általában a bükk furnér, tölgy furnér, juhar furnér, kőris furnér, kerti dió furnér, cseresznye furnér, körte furnér frízes és rajzos változatai, egzóta trópusi furnérok közül pedig a mahagóni furnér, amerikai dió furnér, mutenye furnér, wenge furnér, zebranó furnér és a pácolt aningré furnér a legkeresettebbek.

A legújabb trendeknek megfelelve már léteznek úgynevezett kétszer késelt furnér ajtólapok, melyek a szabályos rostirány miatt keresettek az olyan dizájn ajtók gyártásánál, mint például a furnér berakásos Bilbao ajtó vagy a high-tech Hector ajtó. A furnérozott beltéri ajtó fényét tovább emelhetjük fém csík vagy vékony furnér filé beépítésével, beillesztésével. Az ajtó felületén lehetőség nyílik az előbb említett furnér berakás vagy intarzia alkalmazására is. Ilyenkor a fa rostjai derék- vagy más szögben össze vannak forgatva. A klasszikus ajtó formavilágába szépen beleillik a tömör és vésett fa ajtóknál alkalmazott csapra és frízre való összeforgatás faberakásos megfelelője.

Az utólag beépített ajtó általában harmonizál a lakás uralkodó bútorelemeivel (www.retz.hu) és a laminált padló vagy parketta színeivel. (www.laminaltpadlohaz.hu). A beltéri ajtó belseje általában üreges faforgácslap, könnyített faforgácslap, könnyített lenrostlap, papírrács-betétes faforgácslap, valamint fenyő vázkeret papírrács-betéttel.

Ilyen kérdést az szokott feltenni, akinek szobában bicikliző, késsel, villával játszó gyermeke, vagy nevelhetetlen, mancsát véresre kaparó Yorkshire Terrierje van. Ezekben az esetekben inkább a CPL ajtó ajánlott.

Egy furnér beltéri ajtó már inkább bútor, mint nyílászáró, vélhetőleg nem fogod csavarhúzóval karcolgatni és nem engeded gyermekednek, hogy doboljon rajta.

A furnér ajtó maga a természet egy darabja. Ezt másolják a laminált ajtóra, ami olyan, mintha valódi fa lenne. A fafurnér természetes anyag, a természet kis szelete a lakásodban. Mindenki a szíve mélyén erre vágyik, fát látni, fát fogni, a fa illatát érezni.

A válaszom ezért általában így hangzik: más, a valóság egy darabja.

Az Ajtóház beltéri ajtók kivitelüknél fogva nem ideálisak olyan légterek elválasztására, amelyeknél a két légtér között jelentős hőkülönbség adódhat, mint például a fűtelen garázs és a nappali szoba. A beltéri ajtó lapja szendvics szerkezetű, azaz amennyiben a külső oldala az ajtónak hidegebb, mint a belső oldala úgy a beltéri ajtó a fizikának engedelmeskedve a hűvösebb légtér felé meghajolhat. Ilyen esetekben inkább alkalmazzunk dupla ajtót vagy erre alkalmas szigetelt fa bejárati ajtót. A dupla ajtót nem tudom ajánlani, hiszen a többletköltség mellett még a használata is nehézkes, gondoljunk arra, hogy tele szatyrokkal a kezünkben egy nagybevásárlás után két ellentétesen nyíló ajtón átverekedni magunkat felettébb bosszantó lehet. Javaslom inkább egy kültérre is alkalmas bejárati ajtó alkalmazását. Persze most sokan felhördülnek, hogyan nézne ki egy klasszikus kazettás kültéri ajtó a modern lakásban. Természetesen erre is van már megoldás, hiszen megjelentek a piacon az úgynevezett rétegelt lemez bejárati ajtók, mint például a Tokyo. Ezen ajtók felépítésükben szinte teljesen megegyeznek egy lemezelt belső ajtó felépítésével, azzal a különbséggel, hogy a magkitöltésük egy hőszigetelő lemez, mely megfelelően stabilizálja a szerkezetet statikailag is. A lemezelés miatt a felületük teljesen sima, így könnyen kialakítható belőlük egy, a beltérivel teljesen azonos kinézetű Gunma ajtó. Az üvegezésük a kivitelnek megfelelően 2 vagy 3 rétegű hőszigetelő üveg, amely szintén lehet azonos a választott szobai párjával, így készülhet akár screen katedrál üveggel vagy nagyobb felületek esetén akár ragasztott biztonsági üveggel is.

Itt van a legnagyobb káosz az ajtót gyártók, forgalmazók és a Vásárlók körében.

Általában a vásárlók az összes nem valódi fa felületű ajtót laminált ajtónak hívják. Az elnevezés találó, hiszen általában a laminált padló (tévesen parketta) által is nyújtott jó minőségű, élethű fa reprodukciókat találjuk a felületen. A külföldön gyártott, szabvány méretű ajtók általában mint CPL laminált termékek kerülnek forgalomba. A gyártók egy erős PVC fóliával vonják be az ajtólap felületét és a tokmagot is. A felület és a tok egy strapabíró együttest alkot. A egyedi laminált ajtó általában az adott ország kisebb üzemeiben, centiméteres pontossággal, szabványtól eltérő méretekben készül A felhasznált lapfelület alkalmazását tekintve általában a melamin akril felületű ajtóval megegyező strapabíró hátfallemez.

A tok felülete általában itt is vékony papírfólia, de a tok strapabírásának felzárkóztatása végett általában már egy jóval ellenállóbb papírvázas fóliát használnak és a tokmag igen sérülékeny, sarkos élét egy alkalmazott technológiának megfelelő rádiusszal legömbölyítik, így megakadályozva a fólia leválását és fokozva az ajtóelem strapabíróságát. Általam ajánlott felhasználási terület általában: lakótéri intenzív.

Beltéri ajtók felületéről további leírást is olvashatsz.

Ha szabvány vagy sztenderd beltéri ajtókról beszélünk, általában mindannyian a Magyar Szabvány vagy röviden MSZ szabványra gondolunk. A laikusok szerencséjére a mi szabványunk talán a legkézenfekvőbben határozza meg az alkalmazható beltéri ajtók méreteit a régiónkban. Az MSZ szabványos ajtóknál nem kell számolnunk sem szabad átjárhatósággal, sem lapméretekkel a kialakítandó falnyílásoknál. A sztenderd ajtók méretei minden esetben az ajtó számára kialakítandó kő vagy szabad nyílásméreteket határozza meg. A beltéri ajtók gyártói pedig igazodnak a szabvány által meghatározott falnyílás méretekhez. A szabvány ajtó megvásárlásakor biztosak lehetünk abban, hogy az a megfelelően kialakított nyílásba minden probléma nélkül beépíthető lesz. A nyíláskialakításoknál fokozottan figyeljük a kőműves szakembereket, hogy a falak építésénél pontosan vegyék figyelembe a tervezők által javasolt méreteket és falkialakításokat. Amennyiben a tervrajzokon 90/210 cm-es méret található, ne fogadjuk el a kőműves által kihagyott 95/215 cm falnyílást arra való hivatkozással, hogy nagyobbnak kell lennie a nyílásnak, hogy az ajtó elférjen.

A termék tervezésénél és készítésénél az ajtó gyártói már számoltak az elhelyezési hézagokkal. Az ajtó tokmag méreteit ehhez igazították, így az ajtó mindig kisebb, mint a tervrajzon szereplő méret, tehát indokolatlan a nagyobb nyílás kihagyása a beltéri ajtó számára. A túlzott méretek a későbbiekben az ajtó stabil elhelyezhetőségét is akadályozhatják. A szabvány beltéri ajtó szinte kizárólag akkor építhetők be, ha új építésű lakóparki lakásba kerülnek vagy a vásárló a felújítás előtt megfelelően körüljárta a témát és tájékozódott a szabvány méretekről. A beltéri ajtó ára nagyban függ azok felületétől is. A nagy mennyiségben, sorozatban előállítható dekor kivitel sokszor emberi kéz érintése nélkül készül, így számottevően olcsóbb lehet egy méretre gyártott beltéri ajtóval szemben, hiszen ott a lakásod méretére egyedileg készül az ajtó jelentős élőmunka hozzáadásával. A szabvány ajtók vásárlásánál mindig légy figyelmes és kizárólag olyan ajtót válassz, amely MSZ azaz Magyar Szabvány méretrendjének megfelelő, azaz: 650x2100, 750x2100, 900x2100, 1000x2100 mm méretű.

A dekor vagy dekorfóliás ajtó mindenkinek mást jelent. A valóságban egy MDF vagy faforgács lemez, amelyre modjuk bevonatként egy papír dekorfólia réteg kerül, így nincs szükség sem az ajtótokon, sem a lapon festésre, a termék végleges felületkezeléssel van ellátva.

A fóliák színe általában a hagyományos autentikus fatípusokra korlátozódnak, mint: fehér, bükk, tölgy, éger, dió, wenge, juhar, mahagóni. Az ajtó belseje általában könnyített szerkezet, magyarán papírrács.

A dekorfóliás beltéri ajtók az ajtók hierarchiájában a legalsó lépcsőn foglalnak helyet, vásárlóközönségük az ára miatt választja ezt a terméket, s tipikus takarékos beruházói választás új építésű lakóparkok és társasházak esetében. Ez nem azt jelenti, hogy egy dekor ajtó csúnya, hiszen éleldolgozásuk, szerkezeti felépítésük, tokszerkezetük tekintetetében nem kell különösebben szégyenkezniük, pusztán csak arról van szó, hogy akinek kicsit is szívügye a dizájn, a színvariácós lehetőség, és a felületi keménység, az a 10 000 Ft-os felár ellenére is biztos, hogy az ellenállóbb CPL felületű ajtót választja. Beltéri ajtó felületi ismertetőnkben részletesebben is olvashatsz róla.

Ebben a prémium kategóriában, ha valóban ajtó szaküzletben jársz és nem a barkács áruház polcain keresgélsz, már nem a kézzel mázolt ajtókkal találkozol. A mai kor igényes vásárlóinak megfelelő festett ajtók már altalában marható felületűek és gépi felületkezeléssel ellátottak.

A prémium festett ajtó a felület kialakításában teljes szabadságot biztosít Neked az ajtó színét és a marási motívumokat tekintve egyaránt. Számos furnéros ajtó faberakás motívuma visszaköszönhet bennük, így látványilag további lehetőségeket biztosít minden vásárló számára a színek összehangolásánál. Egy picivel olcsóbb árkategória az egyedi ajtógyártásban a furnérozott ajtók jól ismert formáival. A festett MDF ajtók alapanyaga az úgynevezett MDF anyag, amely színében hasonló a farostlemezhez, viszont mind anyagában, mind minőségében egy teljesen más anyag. Az MDF sokkal finomabb szerkezetű farostokból és erősebb ragasztó keverékéből áll. Ezáltal egy igen masszív, erős formatartó anyag, így az MDF jól marható, vágható és festhető ajtógyártási alapanyag. Az MDF beltéri ajtó élei is viszonylag alaktartóak, hasonlóan a fához, ezért az MDF élek festésével sincs probléma. Az MDF ajtó festése több rétegben történik poliuretán lakkozással. Első lépésben finomra csiszoljuk az MDF ajtó mart, megmunkált részeit, majd egy izoláló réteg kerül a felületre, ami leköti a rostokat és egy kemény, jól csiszolható felületet képez. Az MDF ajtó száradása és csiszolása után az ajtó alapozása következik egy fehér színű, magas töltőanyaggal rendelkező poliuretán festékkel. A száradás után újból csiszoljuk az MDF ajtó éleit és a felületét, majd a portalanítás után visszük fel a fedőlakk réteget az MDF ajtó felületére. A színt általában a lakás belső hangulata határozza meg, amely a vakító hófehértől a beige vagy kávészínen át, a csokoládé barnáig vagy feketéig a szívárvány bármely színeiben pompázhat. A festett fehér ajtó ismét nagy divat lett méltán, hiszen jól illeszkedik mind a klasszikus polgári hangulatú lakáshoz, mind a modern, minimál, desing fekete – fehér kontrasztos tervekhez. A polgári lakásbelsőhöz illő ajtó gyártásánál a marásminták megválasztásánál klasszikus profil mintával dolgozunk és gyakran használunk íves formákat, míg a minimál dizájn belső ajtó tervezésénél a szögletes és lencse profilminták, illetve a határozott egyenes vonalak és a fém csík a meghatározó munkáink során.

A régebbi panellakások ajtói már nem mai darabok, így igen nagy az igény ezek teljes cseréjére. A lakótelepi panellakások annak idején szovjet, dán stb. minták és tervek alapján készültek. Sok lakásfelújító gondolja, hogy mivel a panellakás egyforma, így oda könnyen és olcsón megoldhatja a beltéri ajtók cseréjét, hiszen szériaméretek . Sajnálatosan ez nem így van, a szabvány méret még igaz lehet, de sajnos az nem magyar szabvány, hanem inkább szovjet vagy dán. A beemelt panelek méretei 2050 mm szabadnyílással rendelkeznek, így a 2100 mm magas szabvány ajtók nem helyezhetőek el. A legtöbben úgy gondolják, sebaj majd szépen levágok az aljából és kész is a panel szabvány. Tévedés, mert a beltéri ajtók méretei szélességben is egyedi méretűek, általában 680 és 850 mm szélesek, de az ajtó ilyen fajta átszabását senkinek sem ajánlanám házilag. A panel ajtó így sosem széria, mindinkább egyedi méretű ajtó. A valódi ajtó szakkereskedések kínálnak ezen problémára rugalmas megoldást egyedi méretű dekor, CPL, festett és furnérozott kivitelben. Az ajtók felületi minősége erősen árfüggő. A laminált ajtók olcsóbbak, míg a furnérozott ajtó a sok kézi munka miatt magasabban árazott. A technikai kivitelükben általában azonosak, úgymint átfogó tok, nyelves zártest, gumitömítés. A falvastagságok tekintetében is a 60 mm a legkisebb gyártható méret. Itt még elfér az ajtó pántja a tokban, de ha ennél kisebb falakkal rendelkezünk, meg kell oldanunk a falvastagság növelését gipszkarton alácsíkozással vagy vastagabb csemperagasztó réteg felkenésével. A lakótelepi ajtóknál tapasztalni fogjuk, hogy az elbontás után láthatóvá válnak a vastagabb falaknál is az úgynevezett falcsonkok, melyek a szabad nyílásba mintegy 25-35 mm-t belógnak. Ezzel két dolgot tehetünk; vagy kínkeserves módon vésőgéppel lebontjuk, vagy az új ajtó is erre a falcsonkra fog felépülni. A másik sarkalatos pont a panel ajtóknál az, hogy a lakótelepi vizesblokkoknál a fürdőszobák és WC-k külön elemként kerültek beépítésre, így a legtöbb panellakásban a fürdőszoba és WC padlója mintegy 4-6 cm-rel magasabban van, mint az előszobáé. Az ilyen lakótelepi ajtó burkolásánál fokozottan ügyeljünk arra, hogy a padlóburkolat legalább 10 mm-rel beljebb álljon meg, mint az előszoba burkolata, azaz a padlóváltás a falnyíláson belül helyezkedjen el, különben megeshet, hogy az új ajtót a telepítő szakember nem tudja majd bezárni és a burkolatot szépen véshetjük ki az ajtó útjából. Panellakásoknál általános az ajtók feletti felülvilágító vagy bevilágító, természetesen a cseréknél lehetőség van a beltéri ajtóval azonos színű szerkezetek rendelésére is bármilyen katedrál üveggel.

A tolóajtók napjainkban egyre nagyobb érdeklődésnek örvendenek, mindenki szeretne az egyre szűkülő négyzetméterű, megfizethető árú lakásokban helyet megtakarítani ezzel az olykor praktikusnak tűnő megoldással. Nézzük át röviden a felhasználási helyeket és a beépített tolóajtók előnyeit és hátrányait

A fal előtt futó tolóajtók általában keresettebbek a falban futó társaikkal szemben, hiszen gyorsan, komoly kompromisszumok nélkül telepíthetőek. Kivitelük dizájn szempontjából teljesen azonos lehet a lakás többi részén található Oxford beltéri ajtóval vagy az üveges Boston ajtóval. Természetesen a tolóajtóknál is elérhető a teljes egészében üveglapból álló kivitel, amely kiválóan alkalmas a sötétebb előszobákba vagy gardróbszobákba, ahol fontos szempont, hogy elegendő fény álljon rendelkezésre. Az itt alkalmazott mozgatószerkezet merőben más a normál fa lapos verziókhoz képest. Létezik rejtett, úgynevezett karnissal borított kivitel is, mely teljesen eltakarja a mozgató szerkezeteket. Mostanában divatba jött a kocsiszerkezeteket teljes egészében látni engedő, takarás nélküli változat is. A mellékhelyiségekre és fürdőszobákba a tolóajtót mégsem ajánlanám szívesen, hiszen bármennyire is praktikus a beltéri tolóajtó, nem azonos az erkélyajtóknál megszokott igen komoly és drága emelő-toló szerzetetekkel. Azaz nem zárnak sem légmentesen, sem gumis záródással, inkább hasonlítanak egy egyszerű térelválasztóra, mely praktikus lehet például egy apró gardróbszobán.

Ha Téged nem is zavarnak a ki-be szűrődő fények és hangok, ám a látogatóba érkező édesanyád nem biztos, hogy így vélekedik a dologról. A fal előtt futó tolóajtó általában nem zárható kivitelű. A tolóajtó helyigényéről annyit érdemes azonban tudnod, hogy ahová a tolóajtót elhúzod, ott nem lehet polc, szekrény hiszen a sínszerkezet egy megközelítőleg 10 cm-es helyet elvesz a fal mélységéből. A nyíló ajtó könnyedén zárható masszív szerkezet, azonban a tolóajtó egy függesztett szerkezet, amit a felső kocsiszekrények tartanak, alul azonban az akadálymentesség miatt, csupán egy apró alsó megvezető található, tehát a nyíló ajtóval ellentétben amennyiben véletlenül nekidőlsz, könnyen kárt tehetsz magadban és az ajtóban.

A falban futó tolóajtók helytakarékosabbak és igény szerint zárhatóak is, azonban a falba építendő, gyári kivitelű hordozószerkezet méregdrága. Általánosan 60-70 000 Ft, ami egy egyszerű tele CPL ajtó árával együttesen akár a 120-150 000 forintos nagyságrendet is könnyen elérheti. Amennyiben úgy döntenél, hogy a fogadószerkezetet inkább Te magad oldod meg, mindenképpen konzultálj egy műszaki kollégával, hogy a kivitel valóban alkalmas legyen az ajtólap fogadására és a két oldalról felszerelhető fél tok is elhelyezhető legyen.

Több lehetőség is van:

Minél kisebb egy beltéri ajtó üvegfelületének fesztávaolsága, annál kevésbé érzékeny a felületi behatásokra, tehát ha egy Boston, Nagano, Akita tipusú ajtót választasz, nem kell nagyon aggódod. Vannak olyan ajtók, aminek az üvegén osztólécek találhatóak, ezeknél az ajtóknál a lécek kicsit merevítik az üveget, törés esetén pedig jobban egyben tartják a kieső üvegcserepeket. Ha dupla biztonsági üveget rendelsz az ajtódba, még a Kyoto ajtó esetében sem kell tartanod a töréstől, viszont ez az üveg akár háromszorosába is kerülhet egy hagyományos 4 mm-es üvegnek Extrém esetben még plexit is rendelhetsz ajtódba, viszont ebben az esetben a fokozott karcolódással, opálosodással is számolnod kell.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy hozzánk még törött üveges ajtót sosem hoztak vissza üvegezésre (persze lehet, hogy egyből az üvegeshez mentek), ami hogyha figyelembe vesszük a havi 5 - 700 db. eladott ajtót, igen megnyugtató tény.

Tisztelt Sz. Wargha Andrea! Érdeklődni szeretnék Öntől a következő témában. Ajtót szeretnénk cserélni egy olyan helyiségben ahol télen csak belül fűtünk, kívül nem. Az ajtó ilyenkor ki van téve a vetemedésnek, formálódásnak. Ön szerint megfelelő lehet egy ilyen helyre beltéri ajtó? Vagy inkább bejáratit érdemes venni? Tisztelettel: Tímea

Tisztelt Tímea! Erre a célra speciálisan kialakított, hőszigetelt, automata küszöbbel ellátott beltéri ajtót szabad alkalmazni, lehetőleg tele kivitelben.

Üdvözlettel: Tamás

Javasolt modellek:

Phoenix / Mimai ajtó, Bilbao ajtó

Persze, amenyiben a kiválasztott modell nem gravírozott, tehát nincsenek bemarások, csíkok az ajtó felületében, minden további nélkül.

Ha megnézed pl. az Akita ajtót, több ikont láthatsz az ajtó mellett, megjelenik a szabvány laminált, a CPL, a festett, és a fafurnér ár is. Amihez árat látsz, az abban a felületben rendelhető.

Gyakran rendelt, festett felületű ajtóink: Oxford IV ajtó, Malaga ajtó, Koto ajtó, Phoenix ajtó

A fafurnér ajót egy meglehetősen kicsi üzemünk gyártja, minden egyes ajtó kézzel készül, az ajtó minden négyzetcentiméterét gondosan megmunkálja az asztalos. A fafurnér ajtólap hordozóréteg (MDF) tekintetében vastagabb, mint egy CPL ajtó, egy fafurnér ajtó nálunk (nem mindenkinél !) 42 mm vastagságú, addig egy CPL ajtó maximum 38 mm-es. A fafurnér ajtó stabilabb, részleteiben jobban kidolgozott, minőségibb darab. A CPL ajtó esetében inkább az ár dominál. Bár a CPL ajtó mindig olcsóbb, mint egy fafurnér, mégis a mesterséges ajtók hierarchiájában viszonylag felül foglal helyet. Ezek az ajtók bár mesterséges felületűek, karc- és parázsállóak, tehát tovább fogják bírni a strapát, mint egy hagyományos laminált ajtó. Bár minden termék esetében igyekszünk kielégíteni vásárlóink egyedi igényeit, a CPL -nél hamarabb elérkezik az a pont, ahol megállunk, míg fafurnér beltéri ajtó esetében a vásárló szinte centiről-centire megtervezheti ajtaját!

Ajtókilincsek igen változatos alapanyagokból készülnek:

rézből: ez a legnemesebb és a leghagyományosabb kilincs alapanyag, változatos felületekkel: lakkozott réz, szatén réz, króm, matt króm, szatén nikkel, antik, súrolt bronz, patinás réz és PVD felülettel

rozsdamentes acélból: rendkívül ellenálló, modern alapanyag, ami lehet matt és fényes felületű egyaránt

zamak beltéri ajtókilincs: réznél kissé merevebb, nikkel alapú ötvözet, jellemzően króm, matt króm és nikkel felülettel,

alumínium beltéri ajtókilincs: könnyű, tartós és divatos alapanyag, 3 különböző felülettel forgalmazzuk: ezüst, pezsgő és bronz színű eloxálással

kovácsolt vas beltéri ajtókilincs: szintén hagyományos alapanyag, ezüst antikolással

fa, porcelán, metakril: kiegészítő alapanyagok

Lakkozott felületű réz kilincseinket elsősorban beltéri használatra javasoljuk. Kültéri használatra és kifejezetten nagy vagy gyakori igénybevételnek kitett helyiségekbe nem javasoljuk. A felületét védő lakkréteg sérülhet, megkophat, elszíneződhet.

Az Expressz Line ajtók jellemzően az egyszerűbben, olcsóbban, gyorsabban legyártható beltéri ajtók, így ha ebből az ajtócsaládból válogatsz, jó eséllyel gyorsabban elkészül az ajtód, mint ha a Trend Line Ottawa, Minimal Line Akita, Glass Line Cicero ajtót választod.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a fenti modelleket 3 hónap elteltével kapod csak meg, természetesen ott is betartjuk a vállalt gyártási határidőket.

Kiegészítők: küszöb, üveg, kilincs

Minden olyan esetben, amikor egy beltéri ajtó két jelentős hőmérsékletű helyiséget választ el egymástól, lényeges az ajtó hőszigetelő képessége. Normál hétköznapi lakásokban ilyen helyiségek jellemzően a garázsok, pincék és kamrák, ahova nem feltétlenül speciális szerkezetű hőszigetelő anyaggal ellátott ajtót szokás telepíteni, az ajtó szerkezetét a lehető legrosszabb, de megfizethető árú betéttel szokás gyártani. Ilyen anyag a farost vagy furatolt faforgács betét, lenrost betét, stb. Az ajtó légzárása is elkerülhetetlen követelmény, ezért a normál gumitömítésen túl küszöbbel, automata küszöbbel kell az alsó rést eltömíteni. Fontos a tokozat PUR-habolását pamacsolás helyett folyamatos kitöltéssel rögzíteni. Hőszigetelő beltéri ajtónál lehetőleg kerüljük az üvegezést vagy dupla, esetleg hőszigetelt üveggel rendeljük azt. Kültéri kapcsolatú helyiségre, ahol a hőmérsékletdifferencia meghaladja a 15 oC-t, és az ajtó ki van téve a különféle környezeti elemeknek, nem szabad beltéri ajtót telepíteni!

Ma már ritkaság, hogy valaki fa küszöböt vásároljon ajtójához, hiszen könnyű megbotlani benne, takarításnál megakad a porszívó és az idő vasfoga bizony hamar meglátszik rajtuk.

Automata küszöböt viszont annál többen választanak, ebből működés közben semmi nem látszik, pusztán az ajtó csukott állapotában láthatsz egy szigetelő gumicsíkot, amennyiben lefekszel az ajtó elé.

A két küszöb ráadásul egy árkategóriába tartozik, egy automata ajtó küszöb beépítve 10 000 Ft- ba kerül.

A lakásfelújítások alkalmával sokszor találkozhatunk azzal, hogy a régi ajtóknál szinte mindig alkalmaztak keményfából készült küszöböket.

A küszöböknek itt nem csak díszítő szerep jutott, hanem komoly tartó szerepük is volt. A tokszerkezettel együtt alkottak egy ajtóelemet. A kezeletlen palló- vagy gerébtokos ajtókat az asztalos műhelyekben készre szerelték, ráakasztották az ajtószárnyat, beleépítették a zárszerkezetet, majd csomagolták, s így szállították ki a házakba, ahol beépítették. Ahhoz, hogy a függőleges tokszárak ne csússzanak szét és gondosan szállítani tudják a szárakat, alul összekötötték úgy, hogy az is a tok része lett, mint a tokfelső. Az ilyen többnyire luc- vagy borovifenyő ajtókat nem asztalosok építették be, hanem a falazásokkal egyidejűleg a kőműves szakemberek. Az ajtó elhelyezésekor az ilyen vak küszöb általában az aljzatbetonba került, majd a tokszárakat a falhoz vakolással rögzítették. Az ilyen megoldások miatt mondjuk el mindig a kedves vevőknek, hogy a felújítások legelején bontsák ki a régi tokokat, ne várjanak azokkal a felújítás végéig azt gondolván, hogy majd mielőtt jön az új ajtó, gyorsan kikapjuk. A tokokat a betonból szinte mindig kisebb harcok árán lehet kiszedni és a legnagyobb gondosság mellett is sérül a fal- és a padlóburkolat. A végleges keményfa küszöböket a szakipari munkálatok végeztével helyezték el. A régi lakásokban találkozhatunk még sínnel ellátott változatokkal is, melyek arra voltak hivatottak, hogy a csizmával ne tapossák le a küszöb peremét, ezzel is fokozva annak tartósságát. Az újabb épületeknél ez a sín már szerepét vesztette, és a két tokszár közé helyezett keményfa küszöb maradt.

Napjainkban azonban a felhasználók tudatosan tervezik az építkezést, és a beltéri ajtók utólagos elhelyezését kérik a gyártótól. A mai ajtókat főleg az olcsóbb kategóriában, a praktikusabb szállítás és raktározhatóság miatt általában lapra szerelt változatban készítik, s így a küszöb tartó szerepe megszűnt. A termékek szakszerű és gondos összeállítása azonban már némi szakértelmet kíván, ezért inkább bízzuk a telepítését megfelelő szakemberre.

Természetesen az újonnan épülő lakásokban és házakban alapvető követelménynek kell lennie, hogy a szobák között ne legyen szintkülönbség. Sajnálatosan a kivitelezők még mind a mai napig az efféle pontatlanságot a megrendelőnek úgy adják elő, hogy semmi gond, a küszöb majd eltakarja. Természetesen ez nem állja meg a helyét. A küszöb utólagos elhelyezésénél is fontos, hogy a szintek egyformák legyenek, hiszen az elhelyezésüknél a szakemberek általában ragasztással helyezik a két tokszár közé a küszöböt. Az újonnan épülő házaknál azonban már a burkolatváltásokat egy sín beépítésével oldják meg, amit ha megfelelően helyeznek el az ajtólap alatt, akkor egyáltalán nem is fog látszani.

A küszöböknek azonban van egy hő- és hangszigetelő és nem utolsó sorban egy díszítő tulajdonságuk is.

A modern nyílászáróknál erre megoldást kínálva megjelentek az úgynevezett automata küszöbök. Ezeket olyan ajtóknál javasolt használni, ahol fontos a hőszigetelés, mint például a konyha és szoba közötti ajtó, vagy a hangszigetelés a gyerekjátszó és társalgó között. Még egy fontos érv az automata küszöbök mellett, hogy a funkciójukat úgy látják el, hogy közben a szabad átjárást nem akadályozzák. Láthatatlanok, hiszen kizárólag akkor látszanak, amikor kinyitjuk a beltéri ajtót és az ajtólap élére nézünk.

Az automata küszöbök úgy működnek, hogy az ajtó bezárásakor az ajtólap aljából leereszkednek, majd annak nyitásakor felemelkednek. A felhasználók előszeretettel kérik tőlünk a használatát, sokszor azért is, mert egy modern CPL ajtó merész egyedi színeit, igen nehéz lenne reprodukálni egy faküszöbön, a jelentős színeltérés pedig igencsak lehangoló látvány.

Az igényes kivitelű ajtók modern vagy klasszikus egyéni jellegét a tartozékként választható kilincsekkel, pántokkal, az üveges változataikat pedig az izlésesen megválasztott katedrál üvegek beépítésével tehetjük valóban teljessé. Ha jól választjuk meg a beltéri ajtóink dizájnját, kiegészítőit akkor valóban otthonunk jellegzetes és időtálló részei lesznek beltéri ajtajaink, melyeket az évek múlásával is büszkén mutogatunk vendégeinknek, barátainknak.

Természetesen a kiegészítő elemek kiválasztásának is sarkalatos pontja azok ára. Azonban vegyük figyelembe, hogy nemcsak az ajtók, hanem annak tartozékai is több évre szóló nagyberuházások, melyek a napi működés mellett megjelenésükkel is állandó esztétikai örömet okoznak számunkra. A napi használat során válnak észrevéhetővé azok az aproságok, mint a jó fogású kilincs, amely a kezünkbe simul vagy a kellő fényt áteresztő és könnyen tisztítható üvegek.

Az sem mindegy, hogy az általunk választott kilincs mennyire időtálló és tartós darab.

A pántokról

Akkor szokás külön pántot is választani, ha az adott típuspánt nem felel meg az általunk kiválasztott ajtó hangulatának. A mai beltéri ajtókat szinte mindenhol alaptartozékként ellátják a bevésőzárakkal és a pántokkal. A belső ajtókat általában jó minőségű, de nem túl fantáziadús, úgynevezett típuspántokkal hozzák forgalomba a gyártók. A vasalatoknál fontos szempont, hogy ne legyenek markánsak, mindinkább észrevétlenek, hogy ne vonzzák a tekintetet esetleges különleges formáikkal. Ha azonban az ajtóra egy kifejezetten klasszikus kilincsgarniúrát választunk, akkor amennyiben a forgalmazónál lehetőség van rá, válasszunk hozzá illő pántokat, vagy ha ez nem megoldható, akkor pánttakaró sapkákat.

A pántok megválasztásánál harmonizáljunk a kilincs megjelenésével, azaz válasszunk súrolt bronz vagy akár fényes króm pántokat, amennyiben igényeinknek inkább ezek felelnek meg.

A zárakról…..

Az ajtó szaküzletben általában megválaszthatjuk a beépített zártesteket funkciójuk szerint is, úgymint BB zár, azaz a hagyományos tollas kulcs, vagy WC-zár, melynél a kulcsot egy speciális fordító mechanizmus helyettesíti természetesen a kilinccsel harmonizáló kivitelben. A dolgozószobánkra kérhetünk PZ zárat, ami alkalmas egy cilinder betét utólagos fogadására. A bevésőzárak másik jellegzetes, fontos paramétere a kulcslyuk és kilincs távolsága. A lyuktávolság meghatározza, hogy milyen hosszúcímes kilincsgarnitúrát tudunk felszerelni az ajtólapra. Amennyiben a szaküzletben választunk kilincset, akkor általában elérhető, hogy annak lyukasztása passzoljon az általunk választott ajtóra, azonban ha nem együtt vásároljuk a termékeket, célszerű a forgalmazónál feljegyezni a pontos adatot a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. A két darabból álló, úgynevezett rozettás garnitúrák választásakor, mint például a galaxy, már nem lehet ilyen problémánk, hiszen a cím bárhol elhelyezhető. A rozettás garnitúrák felszerelésénél célszerű használni a gyártó által ajánlott átmenő csavaros rögzítési módot, így a kilincset hosszú ideig problémamentesen használhatjuk. Ne aggódjunk, a zártest a csavarok helyénél előre ki van lyukasztva, így nem tudunk kárt tenni benne. A műszaki paraméterek megismerése után már „csak” a dizájn kiválasztása marad hátra. A modern beltéri ajtóknál, mint az Akita, választhatunk bátran a divatos szögletes rozáttás kilincsekből, mint a Borneo vagy a Daniella . Azonban a klasszikus vagy íves formájú modelleknél inkább a körcímes változatokat helyezzük előtérbe, úgymint a Cool,Thema pro.

Kedves Andrea! A segítségét szeretném kérni. Társasházi lakásunk felújítását szeretnénk most elkezdeni. A beltéri ajtókat is le szeretnénk cserélni. A lakásunk teljesen minimál stílusban van berendezve, a kocka és a téglalap forma nagyon meghatározó. A kültéri ablakok dió szinűek és mindenképpen dió szinben gondolkozom. Ezekre az ajtó típusokra gondoltam, de nem vagyok biztos abban, hogy ezek egymáshoz illenek. Szeretném a segítségét kérni, hogy a minimál lakásunkba ezek az ajtók megfelelnek-e? 2 db 75 cm-es Ajtóház Minimal Line Kent dió szinű, 1 db 75-cm-es tele ajtó, stílusban ehhez illő 1 db 100 cm-es Ajtóház Trend Line Bern vagy Kyoto, 2 db 90 cm-es Ajtóház Trend Line Bern vagy Kyoto. Az ajtók üvegezése: screen Kilincs: design kilincs M21 borneo króm szatén, össz: 6 db Üdvözlettel: Ági

Kedves Ági! Szerintem jól választott. Gondolom, a Kent a WC-re lenne, a négyzetes ablakbetétek illenek a szögletes vonalakhoz. A többire a Bern és a Kyoto is nagyszerű semleges megoldás. Talán a Bern a minimalista hangulatnak jobban megfelel, de a Kyoto is örök darab. Sok sikert a felújításhoz! Andrea

Ezt találod ajtó stúdióinkban


Rengeteg beltéri ajtó

Először is rengeteg beltéri ajtót. Az egyes kategóriákat igyekszünk a legnépszerűbb dizájnokban bemutatni, tehát ha ellátogatsz hozzánk a sikermodellekkel fogod magad szemben találni, így minimális kockázattal teheted le a voksodat valamelyik ajtó mellett.


Maximális felkészültség

Másodszor, maximálisan felkészült, szakmailag megkérdőjelezhetetlen, hosszú évek során elképesztő rutinra szert tett beltéri ajtó értékesítőket, akik bár stílusukat tekintve meglehetősen eltérőek, garantáltan profi módon fogják kezelni megrendeléseidet.


Rengeteg kiegészítő

Továbbá, számos olyan kiegészítőt, amire egy építkezés során amúgy is szükséged lehet, legyen az bejárati ajtó, laminált padló, kilincs vagy akár fürdőszoba-felszerelés, ráadásul csoportos vásárlás esetén kiemelt kedvezményben részesítünk!


Ingyenes parkoló

Ingyenes parkolót, tágas átlátható klimatizált ügyfélteret, kényelmes tervezési lehetőséget, ital-automatát, mozgássérült-feljárót, és még egy jeltolmácsot is (Bécsi út), ha épp arra van szükséged. Beltéri ajtó stúdióink frekventált, jól megközelíthető forgalmas városrészeken találhatóak.

Beltéri ajtó megrendelés menete


Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz stúdiónkba érdemes honlapunkon kicsit tájékozódnod az egyes beltéri ajtó kategória, felület, szín tekintetében. Erre kitűnő lehetőséget nyújt a szűrhető munkáink menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat, továbbá számtalan felületismertető cikket találsz oldalunkon.


Megrendelés

Amikor már egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, válaszd ki a hozzád közelebb eső Ajtóház stúdiót és látogass el hozzánk. Ha már nálunk vagy, értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtód értékét, aminek megrendelés esetén az ötven százalékát be kell fizetned, mint előleget.


Helyszíni felmérés

Amennyiben igényeltél helyszíni felmérést, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba szemrevételezni, véleményezni, és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ezt követően, ha minden rendben van kezdetét veszi a gyártás. A gyártás menetéről pontos értesítést kapsz email és SMS formájában egyaránt, tehát gondoskodunk róla, hogy tudd gyártásba került az ajtód, legyártottuk és a raktárunkban van (általában a megrendelést követő 2-4 héten belül, pontos gyártási időről érdeklődj bemutatótermeinkben).


Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.


Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink a helyszínre érkeznek az előre egyeztetett időpontban, és megkezdik a telepítést, aminek körülbelül fél-egy óra ajtónként a telepítési időigénye. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött. A beltéri ajtókat szakszerűen beállítva, a szemetet összeszedve, szemetes zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.


Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően gyakorlatilag karbantartás nélkül hosszú-hosszú évekig, évtizedekig teszik majd dolgukat, nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek stb.. Amennyiben valamelyik beltéri ajtód idő közben véletlenül megsérülne, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezért vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal és mi segítünk!

Így válassz beltéri ajtót


Stúdiónkban alapvetően két dologgal foglalkoznak hosszasan vásárlóink

Milyen legyen a beltéri ajtó felülete, és milyen legyen az ajtó dizájnja. Az összes többi paraméter (méret, lapszerkezet, szigetelés) általában csak pár perc foglalkozást igényel.


A beltéri ajtó felületét, mint kategóriát is szokás kezelni, rangsor szerint lentről felfele

Szabvány dekor, CPL, porfestett, fafurnér.
Amennyiben kedvező ár-fekvésű ajtót keresel, akkor érdemes dekor vagy CPL felületben gondolkoznod. Ha szeretsz gyönyörködni az apró részletekben, fogékony vagy a természetes anyagok nyújtotta szépségek iránt, akkor válaszd a porfestett vagy fafurnér kategóriát.
Amikor hezitálsz, és nem tudod eldönteni, hogy mennyit áldozz erre a dologra, akkor azt tanácsoljuk, hogy vedd figyelembe az ingatlanod általános műszaki színvonalát, az ingatlanpiacon belüli tervezett pozícióját. Ezekhez a tényezőkhöz igazítsd a beltéri ajtódat, ugyanis az ajtó hatalmas felület ( átlagosan 6m2 felület) és ráadásul függőlegesen áll a lakásban, tehát nem tudod nem észrevenni.


Egy érdekes eset

Néhány beruházó felismerte a beltéri ajtóban rejlő lehetőséget, prémium kategóriás nyílászárókkal “húzzák fel” az amúgy nem kifejezetten igényes megoldásokat tartalmazó ingatlanjaikat. A plusz párszázezer forint többletköltségből 2-3 millió extra bevételre tesznek szert eladáskor, de a külföldi diákok számára kiadandó bérlakásokba is általános választás a százezres beltéri ajtó.

Budai bemutatóterem

 • Cím:
 • 1032 Budapest,
 • Bécsi út 185.
 •  
 • Tel: +36 1 240-3625
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Pesti bemutatóterem

 • Cím:
 • 1107 Budapest,
 • Száva utca 8.
 •  
 • Tel: +36 1 433-2828
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Nyitva tartás

 • Hétfő: 9-18 óráig
 • Kedd: 9-18 óráig
 • Szerda: 9-18 óráig
 • Csütörtök: 9-19 óráig
 • Péntek: 9-16 óráig
 •  
 • Szombat: 9-13 óráig
 • Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket

Ezen a weboldalon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményt elérése érdekében. Ha beállításaid módosítása nélkül folytatod, beleegyezel, hogy minden cookie-t elfogadsz az Ajtóház weboldaltól. További információ