Panellakás és a beltéri ajtó csere

Tapasztalatunk szerint a legtöbb panellakás tulajdonos nincs azzal tisztában, hogy otthonában megvalósítható-e a meglehetősen csúnya és gyenge minőségű házgyári ajtók cseréje, ezért sok esetben a sok szépen felújított panellakásban éktelenkednek a már régen szétesett, toldozott-foltozott, agyonfestegetett műanyag tokos, kopott, zörgő szinte nulla hő és hangszigeteléssel, rendelkező 30-40 éves beltéri ajtók.

Beltéri ajtó csere panellakásban természetesen megoldható, és ha a lakástulajdonos a felújítás során odafigyel néhány, csak és kizárólag panellakást érintő sajátosságra, a végeredmény semmiben nem fog különbözni bármely más új építésű nem lakás beltéri ajtóitól.

Falkáva problémák, kiscsonk

Első és legfontosabb dolog tisztázni, hogy a panellakásokban található 150 cm-es úgynevezett főfalak az ajtónyílásnál rendelkeznek egy kis körbe futó, mindössze 6 cm vastagságú, sok esetben töredezett kiscsonkkal. Ez a bizonyos kiscsonk szinte minden esetben megakadályozza azt, hogy az ajtó átfogó tokja ráfogjon, “ráharapjon” a 15 cm-es főfalra is. Szerencsére az egyedi gyártású CPL beltéri ajtók tokja már 6 cm-től indul, tehát alapáron tudunk ajtót adni a kiskávára (6cm) és a nagykávára (15 cm) is egyaránt. A Megrendelőnek azt kell eldöntenie, hogy elfogadja kiskávás beépítéssel járó megjelenést vagy sem. Néha előfordul, hogy a kiskávás beltéri ajtó beépítés esetében a Megrendelőt zavarja a lépcső a beltéri ajtó tokja és a 15cm-es fal között, de legtöbbször ezzel senkinek semmi gondja nincs.

Ha a Megrendelőnk elfogadja a kiskávás megjelenést, nincs más dolga, mint gondoskodik a 6cm-es csonk folytonosságáról, ugyanis a régi panellakások beltéri ajtókat gyarkran vaskarmok rögzítették, és a vaskarmoknál hiányzik egy darab a falkávából, ezeket a hiányosságok egyszerű gipszeléssel javíthatóak.  

6-os kiscsonk a 15-ös falban

Mit lehet tenni abban az esetben, ha tökéletes megoldásra törekszel, és nem akarsz lépcsőt látni a tok és a fal között?

Erre a problémára van megoldás, venezetesen el kell tüntetni a kiskávát, amire két lehetőséged is van:

 • Vagy levéseted a 6 cm-es kiállást, ami vésőgéppel vagy  profi sarokcsiszolóval megvalósítható. Ez meglehetősen hangos és lassú munka, ami igen nagy kosszal jár, ezért érdemes a felújítás kezdeti stádiumára időzíteni. Panel-falkáva levésésnél arra kell figyelned, hogy alapos munkát végezzen a szakember, ne maradjanak “sallangok” a nyílásban.
 • Vagy feltöltöd, felhízlalod a kiállást a főfal 15 cm-es vastagságára. A feltötlésre rengeteg igen jó megoldást láttunk, Megrendelőink találékonysága igen dícséretes. Fel lehet tölteni a kiscsonk mellett az akár konyhakéssel is könnyen faragható YTONG téglával amit csemperagasztóval szokás rögzíteni, vagy gipszkarton lapokkal, esetleg különféle szivacsos szerkezetű kültéri szigetelő anyaggal, a lényeg, hogy a kitöltő anyag tisztességesen egybe legyen dolgozva (glett) a 15cm-es fallal, mivel az utólag feltett anyag garantáltan ki fog látszani a beltéri ajtót tokja alól. A panellakások falai kőkemény betonból vannak, masszív építmények, ezért nemigen mozognak-rezegnek, az utólagos repedésekre viszonylag kicsisi az esély, de kényesebb esetekben javasoljuk a két falszakasz találkozásánál üvegszálas szalag alkalmazását, ezt minden festő ismeri.

Gipsszel feltöltött falkáva

Vésés előnye:

 • Nő a falnyílás szélessége, ézért nő a beltéri ajtó szabad átjárási mérete is
 • Nem kell tartani az utólagos repedésektől
 • Egyszerű, meglehetősen kis szaktudást igénylő munka

YTONG-gal feltöltött falkáva

Vésés hátránya:

 • Hangos munka, aminek a szomszédok legkevésbé sem örülnek
 • Bőven kimeríti a piszkos munka fogalmát, ezért csak felújítási fázisban megvalósítható

Kiskáva feltöltés gipszkartonnal

Feltöltés előnye:

 • Tisztább és mindenképpen halkabb munka mint a vésés, de a glettelés miatti falcsiszolás itt  elkerülhetetlen.
 • Nincs gépigény, így vállalkozó kedvű tulajdonosok akár maguk is megvalósíthatják.
 • Talán olcsóbb mint a vésés

Kiskáva feltöltés gipsszel

Feltöltés hátránya:

 • A beltéri ajtó szabad átjárási mérete nem lesz nagyobb, mint volt a régi panelajtó esetében.

Alakul a feltöltés

Alakul a feltöltés

Már csak be kell simítani

Feltöltés polisztirollal

Egyenetlen falkáva beépítés után

Falkáva hiány nem annyira tipikus probléma panellakások esetében mint mondjuk az új építésű társasházaknál, de azért néha előfordul.  Azon WC-k esetében, ahol teljesen sarokba került az ajtó általában egy stafnifa van felcsavarozva, továbbá a vizesblokkok melletti kisszobáknál is ilyen megoldást alkalmaztak, ami nem jó, de azért jobb a semminél. Ezeket a fadarabokat a felújítás során a mesterek ki szokták dobni és nem reprodukálják azokat. Általános tanácsunk, hogy a stafnifát ha eltávolítják, pótolják azt YTONG-ból vagy gipszkartonból, ha a stafnifa marad, akkor dolgozzák egybe azt a fallal.ű

Padlószint különbségek

Visszavésés nélküli beépítés

A második panellakásokat súlytó beltéri ajtó probléma, a fürdőszoba/WC és előszoba között tapasztalható tetemes padlószint különbség. Kevesen tudják, de a beltéri ajtó lapja csukott állapotban kb. fél centit beljebb van a falsíktól, amivel önmagában nincs semmi probléma, de ha a két helyiség között padlószintkülömbség mutatkozik, és a Megrendelő mindkét oldalt padlóig érő tokot szeretne látni, a nagyobb falnyílás magasságra kell legyártani az ajtót, és az Ajtóház telepítői bevágják a lépcsőt a beltéri ajtó tokjába.

Inkább le kellett volna vésni 2 centit

Ez szinte rutin feladat az életünkben, de csak akkor valósítható meg, ha  fürdőszoba/WC padlószintje megáll min. fél-egy centivel az előszobai falsík előtt, ellenkező esetben a beltéri ajtó lapja nem tud becsukódni, nekiütközik a belső magasabb padlószintnek. A megoldás egyszerű, ha kilóg az előszoba falsíkjáig  a belső szint, kis vésés és máris mindenhonnan nézve leér az ajtótok a padlóig.

Fürdőszoba visszavésett padlószint, így kell!

Kijavított falkáva hiányok

Töredezett, ki nem javított falkávák

Nem takarja le az ajtó

Ezt sem takarja le az ajtó

A kőművesek sokszor kegyetlen munkát végeznek vésésnél, vagy csak egyszerűen nem javítják ki a régi beltéri ajtót rögzítő vaskarmok nyomait, mondván az ajtó tokja majd úgyis eltakarja. Az ajtó tokja oldalt és oldalanként  átlagosan három, max. négy centimétert, fent pedig két és fél centit takar, de pont a panelnyílások szét és összertartása miatt felmérésnél a kisebb méretet vesszük fel, így az az ajtó, amelyik fent három centit takar lent már csak kettőt vagy másfelet fog, tehát nem árt óvatosnak lenni, tessék befoltozni azokat a lukakat!

Egyenetlen falkáva beépítés után

Panellakások ferde falai

Panellakások a hatvanas és a hetvenes évek tájékán gombamód lepték el a városokat, a nagy sietségnek és a költséghatékony megoldásoknak köszönhetően vannak jobb és vannak rosszabb minőségű panellakások. A Beltéri ajtót érintő minőségi problémák jórészt a falak dőléséből, vagy azok ferdeségéből fakad. A ferdeség jobb esetben nem haladja meg a fél centit, de az Ajtóház ZRrt. történetében találkoztunk már két méteren 3 cm-es faldőléssel is. Mivel a beltéri ajtókat a tökléletes működés érdekében a telepítők “vízbe-függőbe” állítják, ezek a ferdeségek elég markánsan megmutatkoznak. Ezzel különösebben nem tudsz mit kezdeni, a felújítás során törekedj a javítható hibák kezelésére, fogj egy vízmértéket és ellenőrízd az ajtónyílásokat, ha ferdeséget, görbeséget tapasztalsz egyeztess a kőművessel, festővel, hogy tudják-e orvosolni a hibákat.

Kiskáva beépítés de nem festették le a 15-ös falat

Panellakások ajtóméretei

Hazai piacon elérhető legolcsóbb beltéri ajtók Magyar Szabványméretben (750 x 2100 / 900 x 2100 / 1000 x 2100) készülnek, a panelakások beltéri ajtónyílásai ezekkel a méretekkel még csak köszönő viszonyban sincsenek (680 x 2050, 920 x 2060 stb.). Szabvány ajtót ezekbe a nyílásokba az ajtók miszlikbe vágásával sem lehet beépíteni, az ajtónyílások “szabványosítása” pedig többe kerül, mint az az MSZ és a méretre gyártott CPL árdiferenciája, hiszen az egyedi CPL beltéri ajtók pedig ma már igen kedvező áron elérhetőek.

Ha a fentiekre odafigyelsz gyönyörűen be tudjuk építeni ajtóidat!

Letölthető verzió

Ezt találod ajtó stúdióinkban


Rengeteg beltéri ajtó

Először is rengeteg beltéri ajtót. Az egyes kategóriákat igyekszünk a legnépszerűbb dizájnokban bemutatni, tehát ha ellátogatsz hozzánk a sikermodellekkel fogod magad szemben találni, így minimális kockázattal teheted le a voksodat valamelyik ajtó mellett.


Maximális felkészültség

Másodszor, maximálisan felkészült, szakmailag megkérdőjelezhetetlen, hosszú évek során elképesztő rutinra szert tett beltéri ajtó értékesítőket, akik bár stílusukat tekintve meglehetősen eltérőek, garantáltan profi módon fogják kezelni megrendeléseidet.


Rengeteg kiegészítő

Továbbá, számos olyan kiegészítőt, amire egy építkezés során amúgy is szükséged lehet, legyen az bejárati ajtó, laminált padló, kilincs vagy akár fürdőszoba-felszerelés, ráadásul csoportos vásárlás esetén kiemelt kedvezményben részesítünk!


Ingyenes parkoló

Ingyenes parkolót, tágas átlátható klimatizált ügyfélteret, kényelmes tervezési lehetőséget, ital-automatát, mozgássérült-feljárót, és még egy jeltolmácsot is (Bécsi út), ha épp arra van szükséged. Beltéri ajtó stúdióink frekventált, jól megközelíthető forgalmas városrészeken találhatóak.

Beltéri ajtó megrendelés menete


Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz stúdiónkba érdemes honlapunkon kicsit tájékozódnod az egyes beltéri ajtó kategória, felület, szín tekintetében. Erre kitűnő lehetőséget nyújt a szűrhető munkáink menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat, továbbá számtalan felületismertető cikket találsz oldalunkon.


Megrendelés

Amikor már egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, válaszd ki a hozzád közelebb eső Ajtóház stúdiót és látogass el hozzánk. Ha már nálunk vagy, értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtód értékét, aminek megrendelés esetén az ötven százalékát be kell fizetned, mint előleget.


Helyszíni felmérés

Amennyiben igényeltél helyszíni felmérést, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba szemrevételezni, véleményezni, és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ezt követően, ha minden rendben van kezdetét veszi a gyártás. A gyártás menetéről pontos értesítést kapsz email és SMS formájában egyaránt, tehát gondoskodunk róla, hogy tudd gyártásba került az ajtód, legyártottuk és a raktárunkban van (általában a megrendelést követő 2-4 héten belül, pontos gyártási időről érdeklődj bemutatótermeinkben).


Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.


Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink a helyszínre érkeznek az előre egyeztetett időpontban, és megkezdik a telepítést, aminek körülbelül fél-egy óra ajtónként a telepítési időigénye. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött. A beltéri ajtókat szakszerűen beállítva, a szemetet összeszedve, szemetes zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.


Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően gyakorlatilag karbantartás nélkül hosszú-hosszú évekig, évtizedekig teszik majd dolgukat, nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek stb.. Amennyiben valamelyik beltéri ajtód idő közben véletlenül megsérülne, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezért vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal és mi segítünk!

Így válassz beltéri ajtót


Stúdiónkban alapvetően két dologgal foglalkoznak hosszasan vásárlóink

Milyen legyen a beltéri ajtó felülete, és milyen legyen az ajtó dizájnja. Az összes többi paraméter (méret, lapszerkezet, szigetelés) általában csak pár perc foglalkozást igényel.


A beltéri ajtó felületét, mint kategóriát is szokás kezelni, rangsor szerint lentről felfele

Szabvány dekor, CPL, porfestett, fafurnér.
Amennyiben kedvező ár-fekvésű ajtót keresel, akkor érdemes dekor vagy CPL felületben gondolkoznod. Ha szeretsz gyönyörködni az apró részletekben, fogékony vagy a természetes anyagok nyújtotta szépségek iránt, akkor válaszd a porfestett vagy fafurnér kategóriát.
Amikor hezitálsz, és nem tudod eldönteni, hogy mennyit áldozz erre a dologra, akkor azt tanácsoljuk, hogy vedd figyelembe az ingatlanod általános műszaki színvonalát, az ingatlanpiacon belüli tervezett pozícióját. Ezekhez a tényezőkhöz igazítsd a beltéri ajtódat, ugyanis az ajtó hatalmas felület ( átlagosan 6m2 felület) és ráadásul függőlegesen áll a lakásban, tehát nem tudod nem észrevenni.


Egy érdekes eset

Néhány beruházó felismerte a beltéri ajtóban rejlő lehetőséget, prémium kategóriás nyílászárókkal “húzzák fel” az amúgy nem kifejezetten igényes megoldásokat tartalmazó ingatlanjaikat. A plusz párszázezer forint többletköltségből 2-3 millió extra bevételre tesznek szert eladáskor, de a külföldi diákok számára kiadandó bérlakásokba is általános választás a százezres beltéri ajtó.

Budai bemutatóterem

 • Cím:
 • 1032 Budapest,
 • Bécsi út 185.
 •  
 • Tel: +36 1 240-3625
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Pesti bemutatóterem

 • Cím:
 • 1107 Budapest,
 • Száva utca 8.
 •  
 • Tel: +36 1 433-2828
 • E-mail: info@ajtohaz.hu
 •  
 • Részletek

Nyitva tartás

 • Hétfő: 9-18 óráig
 • Kedd: 9-18 óráig
 • Szerda: 9-18 óráig
 • Csütörtök: 9-19 óráig
 • Péntek: 9-16 óráig
 •  
 • Szombat: 9-13 óráig
 • Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket

Ezen a weboldalon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményt elérése érdekében. Ha beállításaid módosítása nélkül folytatod, beleegyezel, hogy minden cookie-t elfogadsz az Ajtóház weboldaltól. További információ